Cześć! Jak w temacie, chciałabym zapytać, co dzieje się z ciałem, które spada swobodnie i działa na nie siła oporu powietrza. Wiemy, że kiedy spada, to siła oporu powietrza będzie powodowała, że będzie spadało z przyspieszeniem mniejszym niż przyspieszenie grawitacyjne. Ale co kiedy to ciało spadnie i odbije się od ziemi? Czy wtedy siła oporu powietrza spowoduje, że zanim wzniesie się na maksymalną wysokość, to będzie na nie działała siła opóźniająca równa sile grawitacji PLUS sile oporu powietrza?
Pytam, bo to mi trochę nie pasuje, ale właściwie nie jestem pewna.
Czy wtedy będzie po prostu poruszało się z opóźnieniem równym opóźnieniu grawitacyjnemu?
Coś mi mówi, że poprawna jest druga wersja, ale chciałabym się upewnić.
Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu się
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lip 2018, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu
Nietaktem byłoby traktować otaczające powietrze jednokierunkowo.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lip 2018, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 10 razy
Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu się
Moje pytanie jest takie: czy w takim układzie możliwe jest, żeby cokolwiek spadało z przyspieszeniem większym niż grawitacyjne?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu
Bez napędu tego cokolwiek?
A może postawić pytanie tak:
"czy możliwy jest swobodny spadek "czegokolwiek" z przyspieszeniem większy niż grawitacyjne?".
A może postawić pytanie tak:
"czy możliwy jest swobodny spadek "czegokolwiek" z przyspieszeniem większy niż grawitacyjne?".
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 3 lip 2018, o 22:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 10 razy
Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu się
A czy możliwe jest obliczenie pracy sił oporu powietrza, kiedy znamy przekrój poprzeczny ciała, współczynnik proporcjonalności oporu, kiedy wiemy, że opór działa na ciało w pewnym zakresie prędkości (które też znamy) i na odcinku h (który jest niewiadomą), jeśli możemy posiłkować się równaniem z zasady zachowania energii:
\(\displaystyle{ Y = mgh + W_{sil-oporu-powietrza-na-odcinku-h}}\)
Y, m - dane
Pracę sił oporu możemy rozpisać jako:
\(\displaystyle{ W = \int_{0}^{h} c S v^2 dh}\)
c i S są dane, podobnie zakres prędkości w której będzie odbywał się ruch (od określonej do 0), ale nie mam pojęcia co z tym dalej, bo nie jestem w stanie wyprowadzić żadnej zależności v od h... chyba, że istnieje jakaś zasada, że one będą np odwrotnie proporcjonalne?
EDIT. Generalnie chodzi o to, że jeśli możliwe byłoby rozpisane tej całki w zależności od h to jestem w domu i dalej łatwo policzyć.
\(\displaystyle{ Y = mgh + W_{sil-oporu-powietrza-na-odcinku-h}}\)
Y, m - dane
Pracę sił oporu możemy rozpisać jako:
\(\displaystyle{ W = \int_{0}^{h} c S v^2 dh}\)
c i S są dane, podobnie zakres prędkości w której będzie odbywał się ruch (od określonej do 0), ale nie mam pojęcia co z tym dalej, bo nie jestem w stanie wyprowadzić żadnej zależności v od h... chyba, że istnieje jakaś zasada, że one będą np odwrotnie proporcjonalne?
EDIT. Generalnie chodzi o to, że jeśli możliwe byłoby rozpisane tej całki w zależności od h to jestem w domu i dalej łatwo policzyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Pytanie o opór powietrza przy spadku swobodnym i odbiciu
Oczywista, choćby pokonujących opór w ustalonym ruchu aeroplanów, czy szybowców, które potrzebują na nie opadania pionowego.