Na szynach porusza się pusty wóz kolejowy ruchem jednostajnym z prędkości v = 10 m/s.
Nagle padł strzał rewolwerowy w kierunku prostopadłym do toru i w płaszczynie poziomej.
Kula przebiła obie ściany wozu. Stwierdzono, że otwór wylotowy był przesunięty wstecz w
stosunku do otworu wlotowego o a = 12.5 cm. Szerokość wozu d = 2 m. Obliczyć prędkość
kuli.
Proszę Was bardzo o pomoc, bo juz z godzine siedze nad tym i juz mi przychodzą do głowy pomysły, żeby sie z tego matfizu do jakiejś zawodówy przepisać....Z góry dziękuje za odpowiedź
Prosiłbym o przeniesienie zadania do mechaniki. Mój, błąd, nie skojarzyłem nazwy ,mechanika z kinematyką. To chyba przez tę porę
Obliczyć prędkość kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Obliczyć prędkość kuli
Interesuje nas przedział czasu od momentu, w którym kula przebiła ścianę pociągu, do momentu, w którym wyleciała z drugiej strony.
W tym okresie czasu kula poruszając się z prędkością, którą mamy znaleźć, przebyła drogę 2m (bo taka jest szerokość wagonu pociągu).
Ale w tym samym czasie pociąg, poruszający się z prędkością 10m/s przebył drogę 12,5cm - bo tyle wynosiła różnicą między otworami wybitymi przez kulę po obu stronach.
\(\displaystyle{ t_{1} = t_{2} \\
\frac{s_{1}}{v_{1}} = \frac{s_{2}}{v_{2}} \\
v_{1} = \frac{s_{1}v_{2}}{s_{2}}}\)
W tym okresie czasu kula poruszając się z prędkością, którą mamy znaleźć, przebyła drogę 2m (bo taka jest szerokość wagonu pociągu).
Ale w tym samym czasie pociąg, poruszający się z prędkością 10m/s przebył drogę 12,5cm - bo tyle wynosiła różnicą między otworami wybitymi przez kulę po obu stronach.
\(\displaystyle{ t_{1} = t_{2} \\
\frac{s_{1}}{v_{1}} = \frac{s_{2}}{v_{2}} \\
v_{1} = \frac{s_{1}v_{2}}{s_{2}}}\)