Korzystając z przedstawionych na rysunku zależności V od t oblicz:
a) jak daleko od punktu startu znajduje się ciało
b) średnią prędkość ciała
c) narysuj zależnośc V od a
pod tym linkiem znajdują się wykresy (rysunek)
Zadanie z wykresem
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Zadanie z wykresem
a) to będzie całka oznaczona, czyli pole pod wykresem funkcji czyli poprostu dodajesz do siebie te 2 trójkąty, albo prościej wybierasz pkt na wykresie funkcji obliczasz sobie a=v/t = np. 10 i liczysz droge ze wzoru \(\displaystyle{ s = \frac{at^{2}}{2}}\) na tym drugim wykresie pole trójkąta pod osią x odejmujesz od całości
b) średnia prędkość to najprościej cała droga przez cały czas, czas masz na wykresie 5s podane a droge obliczysz sobie w pdpkt. a)
c) nie potrafię, mogę tylko powiedzieć, że im większe a tym szybciej rośnie v, może chodzi raczej o wykres a od t, jeśli tak to będzie to pochodna wykresu v od t
b) średnia prędkość to najprościej cała droga przez cały czas, czas masz na wykresie 5s podane a droge obliczysz sobie w pdpkt. a)
c) nie potrafię, mogę tylko powiedzieć, że im większe a tym szybciej rośnie v, może chodzi raczej o wykres a od t, jeśli tak to będzie to pochodna wykresu v od t