Zalana piwnica

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Peczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2018, o 19:05
Płeć: Mężczyzna

Zalana piwnica

Post autor: Peczak »

Witam i proszę o pomoc:

Z zalanej piwnicy wypompowywana jest woda przez wąż o promieniu \(\displaystyle{ 1 cm}\), woda płynie w nim z prędkością \(\displaystyle{ 5 \frac{m}{s}}\). Wąż wychodzi z piwnicy przez okno znajdujące się \(\displaystyle{ 3 m}\) nad powierzchnią wody. Oblicz moc pompy.

Nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Proszę o jakieś łopatologiczne wyjaśnienie
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Re: Zalana piwnica

Post autor: SlotaWoj »

Tak łopatologicznie.
Moc, to jest praca wykonana w jednostce czasu, a prędkość to droga przebyta w jednostce czasu (zauważ podobieństwo).
Praca to ciężar cieczy razy wysokość podnoszenia, więc moc to masowe natężenie przepływy razy przyspieszenie ziemskie razy wysokość podnoszenia.
I to by było na tyle.
Peczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2018, o 19:05
Płeć: Mężczyzna

Zalana piwnica

Post autor: Peczak »

Czyli:
strumień objętościowy byłby równy: \(\displaystyle{ 3,14 \cdot 10^{-4} m^{2} \cdot 5 \frac{m}{s} = 1,57 \cdot 10^{-3} \frac{ m^{3} }{s}}\)
Mnożąc to razy gęstość wody: \(\displaystyle{ 1,57 \cdot 10^{-3} \frac{ m^{3} }{s} \cdot 1000 \frac{kg}{ m^{3} } = 1,57 \frac{kg}{s}}\)
I później: \(\displaystyle{ P = 1,57 \frac{kg}{s} \cdot 3 m \cdot 9,8 \frac{m}{ s^{2} } = 46,16 W}\)?
ODPOWIEDZ