Czas i zasięg rzutu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
mrc346
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 lis 2018, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Czas i zasięg rzutu

Post autor: mrc346 »

Kamień rzucono poziomo z prędkością \(\displaystyle{ V_{0}}\) z wysokości h. Obliczyć:
a)czas, po jakim kamień spadnie na ziemię,
b) zasięg rzutu
85213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 6 razy

Czas i zasięg rzutu

Post autor: 85213 »

\(\displaystyle{ h= \frac{gt^{2}}{2}}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ t}\)
A zasięg rzutu, to \(\displaystyle{ s= \frac{v_{0}}{t}}\)
mrc346
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 6 lis 2018, o 11:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Czas i zasięg rzutu

Post autor: mrc346 »

A jak dojść do wzorów \(\displaystyle{ t_{k}=\sqrt{\frac{2h}{g}} L=V_{0}\sqrt{\frac{2h}{g}}}\)
85213
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 7 sty 2018, o 19:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 6 razy

Re: Czas i zasięg rzutu

Post autor: 85213 »

mrc346 pisze:A jak dojść do wzorów \(\displaystyle{ t_{k}=\sqrt{\frac{2h}{g}} L=V_{0}\sqrt{\frac{2h}{g}}}\)
Tak jak napisałem:
Jeśli pierwsze równanie pomnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ 2}\), podzielimy przez \(\displaystyle{ g}\) wyjdzie nam:
\(\displaystyle{ \frac{2 \cdot h}{g}=t^{2}}\) czyli
\(\displaystyle{ t=\sqrt{\frac{2h}{g}}}\)
Popełniłem błąd w poprzedniej odpowiedzi:
\(\displaystyle{ s=v_{0} \cdot t}\), a nie \(\displaystyle{ \frac{v_{0}}{t}}\)
Jeśli podstawimy czas, który wyliczyliśmy z pierwszego równania do drugiego, wyjdzie nam to co napisałeś.
ODPOWIEDZ