Pochodna z kwadratu prędkości

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Pochodna z kwadratu prędkości

Post autor: camillus25 »

Czy mógłby mi ktoś pokazać krok po kroku, jak policzyć tą pochodną:

\(\displaystyle{ \frac{dv ^{2} }{dx}}\), gdzie v - prędkość, x- droga
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Re: Pochodna z kwadratu prędkości

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \frac{d(v^2)}{dx}=\frac{d(v^2)}{dv}\cdot\frac{dv}{dx}=2v\cdot\frac{dv}{dx}}\)
Awatar użytkownika
camillus25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 160
Rejestracja: 5 paź 2018, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 27 razy

Re: Pochodna z kwadratu prędkości

Post autor: camillus25 »

Dziękuję Ci bardzo
ODPOWIEDZ