Zadanie z chłopcami robiącymi zawody

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
krzysieek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 4 paź 2007, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Zadanie z chłopcami robiącymi zawody

Post autor: krzysieek »

Chłopcy zrobili zawody, kto wyżej rzuci moneta. Zmierzyli przy tym czas lotu monety (czas od momentu wyrzuceniu monety do momentu upadku na ziemie. Czas ten wynosił w przypadku Maćka monety \(\displaystyle{ 3s}\), a w przypadku Krzysia monety \(\displaystyle{ 4s}\). Wyznacz:

a) prędkość początkową jaka nadali chłopcy moneta
b) maksymalna wysokość, jaka osiągną monety w czasie lotu
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Zadanie z chłopcami robiącymi zawody

Post autor: Kris-0 »

czas wznoszenia na h rowny jest czasowi swobodnego spadku z tej h.
\(\displaystyle{ v_M=gt_1 \\ t_1 =\frac{1}{2}t_M \\ \\ v_K=gt_2 \\ t_2=\frac{1}{2}t_K}\)

\(\displaystyle{ v_M=\frac{1}{2}gt_M \\ v_K=\frac{1}{2}gt_K}\)

\(\displaystyle{ h_{max}=\frac{v_0 ^2}{2g}}\)

jeśli nie wiesz skąd wziął sie ten ostatni wzór to pisz.
ODPOWIEDZ