zadanie z rura

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
pwitkows
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 paź 2007, o 00:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: torun

zadanie z rura

Post autor: pwitkows »

Mam oto takie pilne zadanie do wykonania. Nalezy wyliczyc srednice wewnetrzna,zewnetrzna i srodkowa rury.

używając siły 300N,rurę jakiej średnicy może podnieść człowiek;długość rury 4m

P=A*B*C*L- ten wzór trzeba przekształcić



oznaczenia:
P - siła
Dśr.-średnica środkowa
A = 3.14*Dśr.

C=75000 N/metr szescienny- jakość stali
L=4
B=(D-d):2
D- średnica zewnętrzna,niewiadoma
d-średnica wewnętrzna, niewiadoma
Dśr=D-B



Wiem tylko tyle, ze na średnice zewnętrzną i wewnętrzną jest osobny wzów, tyle,że ja go nie znam:) A średnicę środkową wyznaczyć można wtedy ze wzoru, który podałam.
Proszę o pomoc!!
ODPOWIEDZ