Prędkość walca

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Prędkość walca

Post autor: fryxjer »

Z jaką prędkością musi toczyć się walec, aby dzięki swej energi mógł wznieść się po równi na h=0.5m?
a) Czy kula o tej prędkości wzniosła by się wyżej?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Prędkość walca

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ \frac{mv^{2}}{2}+\frac{I\omega^{2}}{2}=mgh\;\;\wedge\;\; \omega=\frac{v}{r}}\)
a potem porównać przy różnych momentach bezwładności (a).
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Prędkość walca

Post autor: fryxjer »

Czyli wychodzi
\(\displaystyle{ V=\sqrt{\frac{4gh}{3}}}\) i ztego wynika że V= 6,6m/s, dobrze licze?
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 399
Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 82 razy

Prędkość walca

Post autor: Kris-0 »

doskonale
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Prędkość walca

Post autor: fryxjer »

Okej, dzięki.
ODPOWIEDZ