Witam, serdecznie proszę o wskazówkę jak rozwiązać to zadanie:
Kamil rzucił rzutkę z punktu \(\displaystyle{ X}\) z prędkością początkową \(\displaystyle{ 10 m/s}\) pod kątem \(\displaystyle{ 70^0}\) do poziomu, która trafiła w ścianę w odległości \(\displaystyle{ d=15 m}\) od punktu \(\displaystyle{ X}\). Jak wysoko rzutka wbiła się w tą pionową ścianę?-- 8 maja 2018, o 18:24 --Czy nie trzeba rozpatrzeć trzech przypadków w zależności od odległości ściany od Kamila?
Jak wysoko rzutka wbije się w ścianę-rzut ukośny
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 11 lut 2017, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Jak wysoko rzutka wbije się w ścianę-rzut ukośny
Korzystamy z równania toru w rzucie ukośnym:
\(\displaystyle{ h = d\tg(\alpha) - \frac{gd^2}{2v^2_{0}\cos^2(\alpha)}.}\)
Zadanie ma rozwiązanie dla
\(\displaystyle{ d \leq \frac{v^2_{0}\sin^2(\alpha)}{g}.}\)
\(\displaystyle{ h = d\tg(\alpha) - \frac{gd^2}{2v^2_{0}\cos^2(\alpha)}.}\)
Zadanie ma rozwiązanie dla
\(\displaystyle{ d \leq \frac{v^2_{0}\sin^2(\alpha)}{g}.}\)