1.Statek płynący w górę rzeki ma prędkość 6km/h natomiast płynąc z prądem osiąga prędkość 20km/h. Oblicz prędkość wody w rzece
2.Dwa samochody jadą do domu oddalonego o 40km. Pierwszy jedzie z prędkością 6km/h a drugi 4km/h. Jaka odległość będzie je dzielić od domu po 6h jazdy ?
Zadania z treścią
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Zadania z treścią
Ad.1
\(\displaystyle{ \upsilon_1}\)-prędkość statku
\(\displaystyle{ \upsilon_2}\)-prędkość rzeki
I układzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1+\upsilon_2=20\frac{km}{h}\\ \upsilon_1-\upsilon_2=6\frac{km}{h}\end}\)
I otrzymujemy
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1=13\frac{km}{h}\\ \upsilon_2=7\frac{km}{h}\end}\)
[ Dodano: 30 Września 2007, 19:00 ]
Ad.2
\(\displaystyle{ s_1}\)- odległośc przejechana przez pierwszy samochód po 6h
\(\displaystyle{ s_2}\)-odległośc przejechana przez drugi samochód po 6h
Wzór na prędkość ciała to:
\(\displaystyle{ \upsilon=\frac{s}{t}}\)
Mamy podane
\(\displaystyle{ \upsilon_1=6\frac{km}{h}\\
\upsilon_2=4\frac{km}{h}\\
t=6h}\)
I obliczamy droge przejechaną przez pierszy samochód
\(\displaystyle{ s_1=\upsilon_1\cdot t\\
s_1=36km}\)
I przejechaną droge przez drugi samochód:
\(\displaystyle{ s_2=\upsilon_2\cdot t\\
s_2=24km}\)
A więc: Pierwszemu samochodowi będzie brakowało 4km do domu, a drugiemu 16km.
\(\displaystyle{ \upsilon_1}\)-prędkość statku
\(\displaystyle{ \upsilon_2}\)-prędkość rzeki
I układzik:
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1+\upsilon_2=20\frac{km}{h}\\ \upsilon_1-\upsilon_2=6\frac{km}{h}\end}\)
I otrzymujemy
\(\displaystyle{ \begin{cases}\upsilon_1=13\frac{km}{h}\\ \upsilon_2=7\frac{km}{h}\end}\)
[ Dodano: 30 Września 2007, 19:00 ]
Ad.2
\(\displaystyle{ s_1}\)- odległośc przejechana przez pierwszy samochód po 6h
\(\displaystyle{ s_2}\)-odległośc przejechana przez drugi samochód po 6h
Wzór na prędkość ciała to:
\(\displaystyle{ \upsilon=\frac{s}{t}}\)
Mamy podane
\(\displaystyle{ \upsilon_1=6\frac{km}{h}\\
\upsilon_2=4\frac{km}{h}\\
t=6h}\)
I obliczamy droge przejechaną przez pierszy samochód
\(\displaystyle{ s_1=\upsilon_1\cdot t\\
s_1=36km}\)
I przejechaną droge przez drugi samochód:
\(\displaystyle{ s_2=\upsilon_2\cdot t\\
s_2=24km}\)
A więc: Pierwszemu samochodowi będzie brakowało 4km do domu, a drugiemu 16km.