kinematyka

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
aanneettaabb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 27 wrz 2007, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: żegocina

kinematyka

Post autor: aanneettaabb »

zad 1
Oblicz przebytą drogę i średnia prędkość ruchu samochodu zakładając że w ciągu pierwszej godziny jechał z prędkością 72km/h a w drugiej z prędkością 24m/s

zad2 Oblicz czas i średnią prędkość ruchu samochodu zakładając ze pierwszy odcinek drogi o długości240m przebył z prędkoścą 20m/s a drugi takiej samej długości z prędkością 24m/s

zad3
Dwaj turyści wyruszyli na wycieczkę. Pierwszy całą trasę przebył z prędkością 5km/h w ciągu 4 godzin. Drugi przez pierwsze dwie godziny poruszał sie z prędkością o 1km/h większą od pierwszego. który prędzej dotarł do celu.

zad4 Pływak płynący ze stałą szybkością 2m/s przepływa basen tam i z powrotem. Wartość jego średniej prędkości w czasie 50s jest równa zeru. Oblicz długość basenu.

zad5
Pierwszą połowę drogi autobus przejechał z szybkością 60km/h a druga połowę z szybkością 40km/h. Oblicz szybkość średnią autobusu na całej trasie i porównaj otrzymany wynik ze średnią arytmetyczną szybkości V1 i V2.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2007, o 18:37 przez aanneettaabb, łącznie zmieniany 2 razy.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

kinematyka

Post autor: mat1989 »

\(\displaystyle{ s=s_1+s_1=v_1t+v_2t}\)
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{v_1+v_2}{2}}\)
ODPOWIEDZ