Udowodnij, że pęd układu \(\displaystyle{ 4}\) punktów materialnych oddziałujących między sobą siłami zgodnie z III zasadą Newtona zachowuje się.
Ktoś pomoże? Z góry dziękuję.
Zasada zachowania pędu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 sty 2018, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Zasada zachowania pędu
Jeśli ciało \(\displaystyle{ A}\) działa na ciało bo \(\displaystyle{ B}\) , to ciało \(\displaystyle{ B}\) działa na ciało \(\displaystyle{ A}\) siłą o takiej samej wartości i kierunku, lecz przeciwnym zwrocie.
Formułkę znam, wiem co oznacza itd., lecz nie wiem jak przełożyć tę wiedzę na to zadanie. Dlatego proszę o pomoc.
Formułkę znam, wiem co oznacza itd., lecz nie wiem jak przełożyć tę wiedzę na to zadanie. Dlatego proszę o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Zasada zachowania pędu
Jeżeli każda siła działająca w układzie ma swoją odpowiedniczkę taką, że ich suma się zeruje, to zgodzisz się, że całkowita suma sił w tym układzie jest zero?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 sty 2018, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Zasada zachowania pędu
Zgodzę się, jednak nadal nie wiem jak ładnie rozpisać to na wzorach matematycznych, a nie tylko słowne uzasadnienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 125 razy
Zasada zachowania pędu
Ładnie wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{dp}{dt}=\sum_{i=1}^4 \sum_{\substack {j=1 \\ j \neq i}}^4 F_{ij}=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) to całkowity pęd układu.
Po lewej zmiana całkowitego pędu układu, po prawej suma wszystkich sił działających w układzie.
Trzeba tylko wiedzieć, że siła działająca na coś to zmiana pędu tego czegoś w czasie.
\(\displaystyle{ \frac{dp}{dt}=\sum_{i=1}^4 \sum_{\substack {j=1 \\ j \neq i}}^4 F_{ij}=0}\)
gdzie \(\displaystyle{ p}\) to całkowity pęd układu.
Po lewej zmiana całkowitego pędu układu, po prawej suma wszystkich sił działających w układzie.
Trzeba tylko wiedzieć, że siła działająca na coś to zmiana pędu tego czegoś w czasie.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2018, o 19:35 przez SidCom, łącznie zmieniany 4 razy.