Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
aSienKa3223
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 gru 2006, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszwka

Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki

Post autor: aSienKa3223 »

Lodka oddala sie prostopadle od brzegu rzeki z predkoscia 3,2 m/s ,szybkosc nurtu wzgledem brzegu wynosi 2,4 m/s . Szerokosc rzeki rowna jest 32 m.
a) Oblicz wypadkowa szybkosc lodki,
b)Okresl kierunek ruchu lodki
c) Oblicz czas ,w ktorym lodka przeplynie rzeke
d)Oblicz dlugosc odcinka po jakim woda zniesie lodke
e) Oblicz droge lodki jaka przebedzie pomiedzy brzegami


Jak ktos uczy fizyki ,bo wydaje mi sie ,ze bedzie to trudne to prosze o pomosc. Bede wdzieczna. ....

Mozna narysowac wykres do tego..
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, o 21:08 przez aSienKa3223, łącznie zmieniany 1 raz.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki

Post autor: mostostalek »

a) z Pitagorasa 4m/s

b) ee no w każdym razie \(\displaystyle{ tg(\alpha}=\frac{4}{3}}\) hmm jakby ustalić miejsce wyruszenia łódki jako pkt (0,0) układu współrzędnych, rzeka byłaby osią x to łódka porusza się po wykresie fukncji \(\displaystyle{ y=\frac{4}{3}x}\).. nie wiem jak to inaczej zapisać..

c)10s

d)24m

e)40m
aSienKa3223
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 28 gru 2006, o 17:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszwka

Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki

Post autor: aSienKa3223 »

Ale jak to obliczyles, podajj cale obliczenia z wzorami i wykres narysowac ..
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Łódka oddala się prostopadle od brzegu rzeki

Post autor: mostostalek »

a) znasz twierdzenie Pitagorasa?? no więc z niego dokładnie:

\(\displaystyle{ 3,2^2+2,4^2=16}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{16}=4}\)
ale tylko dlatego że kąt jest prosty

b) z takiego twierdzenia że współczynnik a w równaniu prostej jest równy tangensowi kąta między tą prostą a prostą y=0..

rysując trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3,2 i 2,4 i przeciwprostokątnej 4 obliczasz tg kąta między przyprostokątną o długości 2,4 i przeciwprostokątną i wychodzi dokładnie 4/3..

c)32m:3,2m/s=10s

d)2,4m/s*10s=24m

e)4m/s*10s=40m

żadnej filozofii nie widzę
ODPOWIEDZ