Pociąg przejechał pierwszy tor (\(\displaystyle{ 40 m}\)) w czasie \(\displaystyle{ 2}\) sekund a drugi tor (\(\displaystyle{ 40 m}\)) w czasie \(\displaystyle{ 4}\) sekund. Przyspieszenie = stałe. Oblicz przyspieszenie oraz prędkość początkową. Schemat mojego rozwiązania:
1. Wyznaczyłem prędkości średnie; na pierwszym torze oraz na drugim.
2. Ułożyłem układ równań korzystając z wzoru \(\displaystyle{ V=at+ v_{0}}\).
3. Przyspieszenie wyszło ujemne \(\displaystyle{ -5m/s^2}\), a prędkość początkowa \(\displaystyle{ 30 km/h}\).
Czy tok mojego rozumowania jest poprawny?
Pociąg przejechał przez ...
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 01:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
Pociąg przejechał przez ...
Ostatnio zmieniony 13 lis 2017, o 22:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Pociąg przejechał przez ...
Na zdrowy rozum widać, że pociąg zwalnia więc przyspieszenie będzie ujemne (opóźnienie) ale twojego toku nie rozumiem tak jak i dokładnej treści zadania. Masz 3 niewiadome i 3 r-nia do rozwiązania:
\(\displaystyle{ s_1 = v_ot_1 - \frac{at_1^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_1 = v_o - at_1}\)
\(\displaystyle{ s_2 = v_1t_2 - \frac{at_2^2}{2}}\)
odp. \(\displaystyle{ a \approx 3,3 \ \frac{m}{s^2}}\), \(\displaystyle{ v_o = 84\ \frac{km}{h}}\).
\(\displaystyle{ s_1 = v_ot_1 - \frac{at_1^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_1 = v_o - at_1}\)
\(\displaystyle{ s_2 = v_1t_2 - \frac{at_2^2}{2}}\)
odp. \(\displaystyle{ a \approx 3,3 \ \frac{m}{s^2}}\), \(\displaystyle{ v_o = 84\ \frac{km}{h}}\).