Zasada zachowania pędu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
fizzbuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 lis 2017, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Częstochowa

Zasada zachowania pędu

Post autor: fizzbuk »

Hejka!

Mam spory problem z stosunkowo prostym zadankiem.

Student o masie \(\displaystyle{ 90kg}\) oraz studentka o masie \(\displaystyle{ 50kg}\) stoją na poziomej rafli lodowej. W pewnej chwili studentka rzuca do studenta piłkę lekarską o masie \(\displaystyle{ 5kg}\) z \(\displaystyle{ v _{p} = 2 \frac{m}{s}}\).
a) Oblicz prędkość studentki po wyrzuceniu piłki i studenta po jej złapaniu.
b) oblicz prędkość studenta po odbiciu piłki do studentki z \(\displaystyle{ v _{p'}= 1 \frac{m}{s}}\) i studentki po jej złapaniu.
c) Oblicz prędkość studenta po odbiciu piłki w bok pod kątem \(\displaystyle{ 90}\) stopni z prędkością \(\displaystyle{ v _{p'}}\)


w podpunkcie a należy użyć wzoru \(\displaystyle{ m _{studentki} \cdot v _{studentki} = m _{pilki} \cdot v _{pilki}}\)? Czy liczymy to jako nową prędkość np. u.. \(\displaystyle{ u= \frac{m _{pilki} \cdot v_{pilki} }{m_{pilki} + m_{studentki}}\) ?

b) Liczymy jako \(\displaystyle{ m_{pilki} \cdot \left( v_{pilki} - v_{pilki_po_odbiciu}\right) = m_{studenta} \cdot v_{studenta}}\)? Czy z innego wzoru?

Za podpunkt C nie wiem jak się zabrać... Z góry wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 8 lis 2017, o 20:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Zasada zachowania pędu

Post autor: korki_fizyka »

fizzbuk pisze:

w podpunkcie a należy użyć wzoru \(\displaystyle{ m _{studentki} \cdot v _{studentki} = m _{pilki} \cdot v _{pilki}}\)?
tak, korzystasz z zasady zachowania pędu

b. ponownie korzystasz z tej samej zasady pamiętając o tym, że wektory prędkości piłki i studenta są przeciwnie skierowane

c. wektor prędkości rozłóż na dwie składowe, prostopadły i równoległy do "boku" czyli kierunku odbicia piłki

hogh

PS> jest to zadanie na poziomie gimnazjum
ODPOWIEDZ