Odległość między dwiema stacjami równą s = 18km pociąg przebywa z prędkością średnią v = 54km/h. Rozbieg trwa t1 = 3min, a następnie pociąg porusza się ze stałą prędkością i wreszcie hamuje w ciągu t2 = 1min. Oblicz największą prędkość pociągu.
Plisss, pomóżcie
Oblicz największą prędkość pociągu...
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Oblicz największą prędkość pociągu...
liczymy przyspieszenie i opóźnienie, i całkowity czas ruchu
potem
\(\displaystyle{ \frac{a_1t_1^2}{2}+vt+vt_2-\frac{a_2t_2^2}{2}=18}\)
z tego już możemy wyznaczyć prędkość v.
potem
\(\displaystyle{ \frac{a_1t_1^2}{2}+vt+vt_2-\frac{a_2t_2^2}{2}=18}\)
z tego już możemy wyznaczyć prędkość v.