Oblicz szybkość średnią ciała

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
JustaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Oblicz szybkość średnią ciała

Post autor: JustaK »

Korzystając ze wzoru: \(\displaystyle{ V_{sr}}\)=(\(\displaystyle{ V_{0}}\)+V)/2 oblicz szybkość średnią ciała, poruszającego się z przyspieszeniem o wartości a=2(m/\(\displaystyle{ s^{2}}\)) (przyjmij \(\displaystyle{ V_{0}}\) = 0): w czasie trzeciej i czwartej sekundy ruchu łącznie.
bartekm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 paź 2009, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Arrakis

Oblicz szybkość średnią ciała

Post autor: bartekm »

Jakby ktoś miał problem:
liczysz drogę przebytą po 4s S_{1}= 1/2*4s*8m/s=16m
i drogę przebytą po 2s S_{2}=1/2*2s*4m/s=4m
S_{c}= S1-S2=12m
V=S/t=12m/2s=6m/s i taki wynik jest w odpowiedziach.

A z ego wzotu to bedzie tak:
V_{0}=4m/s - po 2 sekundach
V=8m/s - po 4 sekundach
V _{sr}=(8+4)/2=6m/s
ODPOWIEDZ