Zadania - praca i moc

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
15Claudine15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ustronie
Podziękował: 2 razy

Zadania - praca i moc

Post autor: 15Claudine15 »

1.Podaj 2 przykłady kiedy pomimo użycia siły,praca nie została wykonana.
2.Działającą siłę o wartości 600N przesunięto biurko na odległość 3m. Oblicz prace.
3. jaką pracę wykonało urządzenie o mocy 16KW w czasie 4 min?

Najbardziej zależy mi na ostatnim - 3 zadaniu!!!

Znak '!' nie jest ozdobnikiem!
luka52
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2007, o 21:35 przez 15Claudine15, łącznie zmieniany 1 raz.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Zadania - praca i moc

Post autor: mat1989 »

15Claudine15 pisze:1.Podaj 2 przykłady kiedy pomimo użycia siły,praca nie została wykonana.
przykładowo używamy siły aby przepchnąć jakiś mebel, ale ten nie chce się przesuwać ponieważ siła tarcia jest zbyt duża.
siła działa prostopadle do przesunięcia, np niesiemy jakieś zakupy w siatce.
Awatar użytkownika
sparrow_88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 29 lis 2006, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błaszki\Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Zadania - praca i moc

Post autor: sparrow_88 »

3)
\(\displaystyle{ P=16kW=16000W}\)
\(\displaystyle{ t=4min.=240s}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{w}{t}=>w=P\cdot t}\)
\(\displaystyle{ w=16000W\cdot240s=3840000J=3840kJ}\)
małe w to praca duże W to wat
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Zadania - praca i moc

Post autor: mat1989 »

2) W=Fs
W=600N*3m=1800J
ODPOWIEDZ