skierowanie lodzi

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

skierowanie lodzi

Post autor: marty »

szybkosc lodzi wyznaczona na jeziorze wynosi v1=5m/s, natomiast szybkosc pradu w rzece v2=2m/s. Jak nalezy skierowac lodz (pod jakim katem do brzegu) aby osiagnela ona punkt na drugim brzegu, lezacy na linii prostopadlej do brzegu i przechodzacej przez punkt startu. Oblicz czas potrzebny na przeplyniecie rzeki o szerokosci 200m.
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

skierowanie lodzi

Post autor: Ptaq666 »

Zrób se rysunek jak do każdego zadania z fizy. Jest rzeka, jest start i meta. Rysujesz wektor1 o wartości 2 m/s (prędkość potrzebna do pokonania prądu rzeki) o kierunku zgodnym z prądem rzeki i zwrotem przeciwnym do niego. Teraz w tym samym pkt. przyłożenia co wektor1 rysujesz wektor2 o wartości 5 m/s (prędkość łodzi) i pod jakimś kątem ostrym do wektora1. Teraz rysujesz wektor3 o wartości x, który jakby łączy końce tych wektorów i powstaje ci trójkąt prostokątny. x to prędkość łodzi względem lądu i w kierunku prostopadłym do lądu, policz sobie go z pitagorasa. Czas potrzebny na pokonanie drogi łatwo policzysz ze wzoru na ruch jednostajny. Cosinus tego kąta względem lądu = 2/5 - sprawdź w tablicach ile to jest stopni
ODPOWIEDZ