predkosc pocisku
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
predkosc pocisku
wagon szerokosci d=4 m poruszajacy sie z b=20 m/s zostal przebity pociskiem poruszajacym sie prostopadle do kierunku jazdy wagonu. Przesuniecie otworow wybitych przez pocisk w scianach wagonu mierzone w kierunku jazdy wynosi 5 cm. Oblicz predkosc pocisku.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
predkosc pocisku
1. Obliczmy czas, z jakim poruszał się pocisk wewnątrz wagonu. Jest to czas przejazdu wagonu o 5 centymetrów:
\(\displaystyle{ 2000 \left[\frac{cm}{s}\right] t [s]=5[cm] \ \ t=\frac{1}{400} [s]}\)
2. W czasie t pocisk przeleciał wewnątrz wagonu odległość 4 m, zatem:
\(\displaystyle{ v \left[ \frac{m}{s} \right] = \frac{4 [m]}{\frac{1}{400} [s]} \ v=1600 \left[ \frac{m}{s} \right]}\)
\(\displaystyle{ 2000 \left[\frac{cm}{s}\right] t [s]=5[cm] \ \ t=\frac{1}{400} [s]}\)
2. W czasie t pocisk przeleciał wewnątrz wagonu odległość 4 m, zatem:
\(\displaystyle{ v \left[ \frac{m}{s} \right] = \frac{4 [m]}{\frac{1}{400} [s]} \ v=1600 \left[ \frac{m}{s} \right]}\)