Praca i moc

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Qrzysio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nienacka :)

Praca i moc

Post autor: Qrzysio »

Mam taki problem z tymże zadaniem.
Jaką moc wyrażoną w KM i kW ma silnik podnoszący 84 razy na minutę młot o ciężarze 200 kG na wysokość 0,75 m, jeżeli sprawność urządzenia wynosi 0,7?
\(\displaystyle{ W = mgh}\)
\(\displaystyle{ W = 200 [kG] * 9,81 \frac{[m]}{[s^2]} * 0,75 [m] = 1471,5 \frac{[kG] * [m^2]}{[s^2]}}\)
\(\displaystyle{ 84 * W = 123606 [J]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{W}{t}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{123606 [J]}{60 [s]} = 2060,1 [W]}\)

I teraz obliczyłem 0,7 P

\(\displaystyle{ 0,7 * P = 2060,1 [W]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{2060,1 [W]}{0,7}}\)
\(\displaystyle{ P = 2943 [W]}\)

I teraz właśnie mam problem - jak to zamienić na konie mechaniczne?
\(\displaystyle{ 1W = \frac{[kG] * [m^2]}{[s^3]}}\)
\(\displaystyle{ 1KM = \frac{[kG] * [m]}{[s]}}\)

Dlatego właśnie mam problem.
Awatar użytkownika
PawelJan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
Pomógł: 209 razy

Praca i moc

Post autor: PawelJan »

Kolego, ciężar to nie masa. kG to nie jest kilogram, jednostka masy, lecz kilogram-siła, jednostka siły. Nie możesz tego podstawiać z m we wzorze mgh, lecz co najwyżej za mg.
ODPOWIEDZ