Wirująca tarcza o promieniu \(\displaystyle{ R}\) obraca się z prędkością kątową \(\displaystyle{ \omega(t) = ct}\). W tarczy umieszczona jest rurka, w której porusza się ze stałą prędkością równą \(\displaystyle{ u}\), punkt \(\displaystyle{ M}\). W chwili \(\displaystyle{ t=0}\), gdy punkt \(\displaystyle{ M}\) był w odległości \(\displaystyle{ h}\) od środka tarczy, jego prędkość wynosiła \(\displaystyle{ 0}\). Policzyć przyspieszenie bezwzględne punktu \(\displaystyle{ M}\) w chwili \(\displaystyle{ t_1}\), gdy znajdował się on dokładnie na obwodzie tarczy.
Zdj : ... 1ebc2.html
Przyspieszenie bezwzględne
-
- Użytkownik
- Posty: 639
- Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 19 razy
Przyspieszenie bezwzględne
Ostatnio zmieniony 25 cze 2015, o 16:19 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Przyspieszenie bezwzględne
R1990,
Skoro w chwili \(\displaystyle{ t=0}\) punkt M miał prędkość bezwzględną \(\displaystyle{ V=0}\) podczas gdy jego prędkość względem rurki wynosiła \(\displaystyle{ u}\) to oznacza, że jego prędkość wynikająca z ruchu obrotowego też wynosiła \(\displaystyle{ u}\) ( co do wartości wektorowej – zauważ, że wektory prędkości wynikające z ruchu obrotowego i postępowego mają różne kierunki ). Jednocześnie w chwili \(\displaystyle{ t_1}\) punkt osiąga koniec tarczy, ale do samego końca porusza się ze stałą prędkością \(\displaystyle{ u}\). Przyspieszenie tego punktu określone jest jako przyspieszenie Coriolisa.
Spróbuj to zebrać w całość.
Parametrem w tym zadaniu będzie wielkość \(\displaystyle{ h}\) determinująca dalsze obliczenia.
Skoro w chwili \(\displaystyle{ t=0}\) punkt M miał prędkość bezwzględną \(\displaystyle{ V=0}\) podczas gdy jego prędkość względem rurki wynosiła \(\displaystyle{ u}\) to oznacza, że jego prędkość wynikająca z ruchu obrotowego też wynosiła \(\displaystyle{ u}\) ( co do wartości wektorowej – zauważ, że wektory prędkości wynikające z ruchu obrotowego i postępowego mają różne kierunki ). Jednocześnie w chwili \(\displaystyle{ t_1}\) punkt osiąga koniec tarczy, ale do samego końca porusza się ze stałą prędkością \(\displaystyle{ u}\). Przyspieszenie tego punktu określone jest jako przyspieszenie Coriolisa.
Spróbuj to zebrać w całość.
Parametrem w tym zadaniu będzie wielkość \(\displaystyle{ h}\) determinująca dalsze obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 639
- Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 19 razy
Przyspieszenie bezwzględne
Wydaje mi się, że trzeba uwzglednić jeszcze przyspieszenie unoszenia związane z ruchem obrotowym i to jeszcze przyspieszonym..wiem, że kulka porusza się ze względną prędkością stałą, ale to nie znaczy, że nie działa na nią przyspieszenie związane z ruchem obrotowym, prawda?