Z powierzchni Ziemi wyrzucono pionowo do góry ciało A z prędkością początkową V0, niezbędną do osiągnięcia maksymalnej wysokości H. Jednocześnie z punktu położonego na wysokości H nad powierzchnią Ziemi, zaczęło spadać swobodnie ciało B. Na jakiej wysokości h nad powierzchnią Ziemi te ciała spotkają się?
Może ktoś naprowadzić?
Dwa ciała
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Dwa ciała
Oznaczmy oś \(\displaystyle{ y}\) jako oś zwróconą w górę, której punkt zerowy znajduje się na powierzchni ziemi.
Oznaczmy również:
\(\displaystyle{ y_{1}}\) - droga pokonana przez ciało A
\(\displaystyle{ y_{2}}\) - droga pokonana przez ciało B
\(\displaystyle{ y_{y_{1}}}\) - współrzędna położenia ciała A
\(\displaystyle{ y_{y_{2}}}\) - współrzędna położenia ciała B
\(\displaystyle{ y_{1} = V_{0}t - \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{2} = \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{y_{1}}=y_{1}=V_{0}t - \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{y_{2}}= H - \frac{gt^2}{2}}\)
A żeby ciała się spotkały ich współrzędne muszą być sobie równe.
Oznaczmy również:
\(\displaystyle{ y_{1}}\) - droga pokonana przez ciało A
\(\displaystyle{ y_{2}}\) - droga pokonana przez ciało B
\(\displaystyle{ y_{y_{1}}}\) - współrzędna położenia ciała A
\(\displaystyle{ y_{y_{2}}}\) - współrzędna położenia ciała B
\(\displaystyle{ y_{1} = V_{0}t - \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{2} = \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{y_{1}}=y_{1}=V_{0}t - \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ y_{y_{2}}= H - \frac{gt^2}{2}}\)
A żeby ciała się spotkały ich współrzędne muszą być sobie równe.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 01:28 przez Chewbacca97, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chewbacca97
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 9 lis 2013, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 120 razy
Dwa ciała
\(\displaystyle{ H}\) jest maksymalną wysokością w rzucie pionowym i jest ona równa \(\displaystyle{ H= \frac{ V_{0}^2 }{2g}}\). Czyli:
\(\displaystyle{ V_{0}t= \frac{V_{0}^2}{2g}}\)
Stąd wyliczymy czas, po którym ciała się spotkają.
\(\displaystyle{ t_{spotkania}= \frac{V_{0}}{2g}}\)
Wysokość, na której nastąpi spotkanie, jest równa drodze ciała A przebytej w czasie, który przed chwilą policzyliśmy.
\(\displaystyle{ h= \frac{ V_{0}^2 }{2g} - \frac{ V_{0}^2 }{8g} = \frac{ 3V_{0}^2 }{8g} = \frac{3}{4} \cdot \frac{ V_{0}^2 }{2g}= \frac{3}{4} H}\).
\(\displaystyle{ V_{0}t= \frac{V_{0}^2}{2g}}\)
Stąd wyliczymy czas, po którym ciała się spotkają.
\(\displaystyle{ t_{spotkania}= \frac{V_{0}}{2g}}\)
Wysokość, na której nastąpi spotkanie, jest równa drodze ciała A przebytej w czasie, który przed chwilą policzyliśmy.
\(\displaystyle{ h= \frac{ V_{0}^2 }{2g} - \frac{ V_{0}^2 }{8g} = \frac{ 3V_{0}^2 }{8g} = \frac{3}{4} \cdot \frac{ V_{0}^2 }{2g}= \frac{3}{4} H}\).