Wykres przedstawia zależność prędkości rowerzysty od czasu w pierwszych sekundach ruchu.
Mam problem z tym aby umieścić tutaj obrazek ale jest to zwykła funkcja linowa na osi x jest czas w sekundach, na osi y jest prędkość w m/s. Wykres przechodzi przez pkt (0,0) i (8,4) (czyli 8 sec i prędkość 4m/s). Jaką energię kinetyczną uzyskał kolarz po 8 s, jeżeli jego masa wynosi 70 kg, a masa roweru to 10 kg.
Moje rozwiązanie jest następujące:
\(\displaystyle{ m=m_{rowerzysty}+m_{roweru}}\)
\(\displaystyle{ v=4 \frac{m}{s}}\)
\(\displaystyle{ E_{k}= \frac{mv^{2}}{2}= \frac{80 \cdot 4^2}{2}J=80 \cdot 8 J= 640 J}\)
Natomiast w książce jest odpowiedź \(\displaystyle{ E_{k}=2560J}\).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Energia kinetyczna rowerzysty
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Energia kinetyczna rowerzysty
Czy nie jest czasami pytanie o energię po upływie czasu o dalsze 8 s ?
Czas ruchu wzrósł dwukrotnie, prędkość dwukrotnie liniowa zależność prędkości od czasu, kwadrat prędkości czterokrotnie, a stosunek :
\(\displaystyle{ \frac{2560}{640}= 4}\)
Czas ruchu wzrósł dwukrotnie, prędkość dwukrotnie liniowa zależność prędkości od czasu, kwadrat prędkości czterokrotnie, a stosunek :
\(\displaystyle{ \frac{2560}{640}= 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 6 kwie 2014, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 41 razy
Energia kinetyczna rowerzysty
Faktycznie . Pewnie chodzi o prędkość po kolejnych 8 sec ruchu. No ale przyznaj że tak sformułowane zadanie można zrozumieć niejednoznacznie.