Zawodnik rzuca „szybką” piłkę baseballową poziomo, z pręd- kością początkową równą \(\displaystyle{ 160 km/h}\). Po jakim czasie doleci ona do pola odleglego od miejsca wyrzutu o \(\displaystyle{ 18,4 m}\) ?
czy chodzi poprostu o podstawienie do wzoru na zasięg w rzucie poziomym i obliczenie czasu? Czy w takiej treśći zadań pomijamy opór powietrza?
Z góry dzięki za odp.
wyszło mi:
\(\displaystyle{ 18,4m=160 km/h \cdot \sqrt{ \frac{2H}{10m/s ^{2} } }}\)
i obliczając wyszło mi \(\displaystyle{ 0,85698 m=H}\)
dalej \(\displaystyle{ t= \sqrt{ \frac{2H}{g} } =0,17 s}\)
Zawodnik rzuca „szybką” piłkę baseballową
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 7 razy
Zawodnik rzuca „szybką” piłkę baseballową
Ostatnio zmieniony 26 mar 2020, o 08:56 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
Powód: Symbol mnożenia to \cdot
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 gru 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
Zawodnik rzuca „szybką” piłkę baseballową
Zawodnik rzuca ta piłkę prostopadle a więc prędkość jaka jej nada będzie równa prędkości względem osi X
A więc \(\displaystyle{ S=V_x \cdot t => t=0,414s}\)
a obniżenie toru lotu liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ H= \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=0,85698m}\)
Wszystko jest dobrze tylko u ciebie z t nie wyciągnięty pierwiastek jest
A więc \(\displaystyle{ S=V_x \cdot t => t=0,414s}\)
a obniżenie toru lotu liczymy ze wzoru \(\displaystyle{ H= \frac{gt^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ H=0,85698m}\)
Wszystko jest dobrze tylko u ciebie z t nie wyciągnięty pierwiastek jest
Re: Zawodnik rzuca „szybką” piłkę baseballową
Witam, Panowie moglibyście rozpisać to jeszcze raz tak by można było się połapać po 20 latach przerwy w nauce, z góry dziękuje.