Zadania z mechaniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Zadania z mechaniki.
Witam,
Mam takie zadania z mechaniki i problem z nimi, a konkretniej określając to z poprawnym rozrysowaniem sił działających w zadaniu. Nie proszę o gotowce, a o pomoc w zrozumieniu.
1) Znajdź przyspieszenie ciała zsuwającego się z równi pochyłej.
2) Z jakim najmniejszym przyspieszeniem powinna poruszać się równia pochyła, aby ciało znajdujące się na niej pozostawało w spoczynku.
link do poglądowych rysunków:
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
Mam takie zadania z mechaniki i problem z nimi, a konkretniej określając to z poprawnym rozrysowaniem sił działających w zadaniu. Nie proszę o gotowce, a o pomoc w zrozumieniu.
1) Znajdź przyspieszenie ciała zsuwającego się z równi pochyłej.
2) Z jakim najmniejszym przyspieszeniem powinna poruszać się równia pochyła, aby ciało znajdujące się na niej pozostawało w spoczynku.
link do poglądowych rysunków:
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc,
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zadania z mechaniki.
- wektor siły nacisku jest zawsze skierowany prostopadle do powierzchni podłoża
- zgodnie z III zasadą dynamiki pojawia się wektor siły sprężystości podłoża przeciwnie skierowana do siły nacisku
- wektor siły ściagającej równoległy do równi pochyłej i skierowany w dół
- wektor siły tarcia przeciwnie skierowany
- wektor siły przyciągania ziemskiego wychodzi jako wypadkowa siły nacisku i ściągającej i jest skierowana pionowo w dół
(choć po prawdzie to siła ściągająca jest różnicą siły grawitacyjnej i nacisku, ale na rysunku to wszystko jedno )
- zgodnie z III zasadą dynamiki pojawia się wektor siły sprężystości podłoża przeciwnie skierowana do siły nacisku
- wektor siły ściagającej równoległy do równi pochyłej i skierowany w dół
- wektor siły tarcia przeciwnie skierowany
- wektor siły przyciągania ziemskiego wychodzi jako wypadkowa siły nacisku i ściągającej i jest skierowana pionowo w dół
(choć po prawdzie to siła ściągająca jest różnicą siły grawitacyjnej i nacisku, ale na rysunku to wszystko jedno )
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Zadania z mechaniki.
Ok, wyszło mi z rysunku coś takiego:
I teraz tak, na zajęciach rozrysowujemy takie zadania wg tego co jest na rysunku, tzn powstają kąty alfa w miejscach gdzie zaznaczyłem. Mógłby ktoś przetłumaczyć w prostych słowach skąd one się tam biorą? Z jakiej zasady?
I teraz tak, na zajęciach rozrysowujemy takie zadania wg tego co jest na rysunku, tzn powstają kąty alfa w miejscach gdzie zaznaczyłem. Mógłby ktoś przetłumaczyć w prostych słowach skąd one się tam biorą? Z jakiej zasady?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2429
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Zadania z mechaniki.
Równia jednostronna(pochylnia) to powierzchnia płaska nachylona do poziomu pod pewnym kątem
Wymiary równi :kąt pochylenia \(\displaystyle{ }\)\(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ }\)wysokość h, długość podstawy l .
1. Rozkład siły G.
Ciężar G na równi możemy rozłożyć na dwie składowe siły metodą równoległoboku. W tym celu przyjmujemy kierunki tych składowych -np. na kierunek, który wyznacza prosta n-n prostopadła do powierzchni równi i kierunek a-a - prosta równoległa do powierzchni równi.
Rysując proste równoległe do przyjętych kierunków przez początek i koniec siły G otrzymujemy równoległobok, w którym przekątną jest siła G. Skrajne boki to siły: N - siła nacisku na równię (o kierunku prostopadłym do powierzchni równi), F - siła równoległa do powierzchni równi( kierunek prostej a-a), która stara się zsunąć ciało .
Dobrze jest rozkładać siłę wypadkową G na układ dwu osi x i y prostokątnego układu współrzędnych
2. Zagadnienie kątów.
Kąt \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ \alpha}\) charakteryzuje równię. Trzeba go "odszukać" między siłami równoległoboku. Wykorzystujemy tu tw.: dwa kąty, których odpowiednie ramiona są do siebie prostopadłe są sobie równe. Stąd kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) znajduje się między siłami G i N
Jeżeli znamy wysokość równi h i jej długość podstawy l to kąt pochylenia równi:
\(\displaystyle{ \frac{h}{l}= tg \alpha}\)
3. Wartości składowych: N, F
Obliczamy wykorzystując funkcje trygonometryczne.
Zamiast całego wieloboku można wykorzystać jego połowę - mamy trójkąt sił- patrz rys.
Wymiary równi :kąt pochylenia \(\displaystyle{ }\)\(\displaystyle{ \alpha}\), \(\displaystyle{ }\)wysokość h, długość podstawy l .
1. Rozkład siły G.
Ciężar G na równi możemy rozłożyć na dwie składowe siły metodą równoległoboku. W tym celu przyjmujemy kierunki tych składowych -np. na kierunek, który wyznacza prosta n-n prostopadła do powierzchni równi i kierunek a-a - prosta równoległa do powierzchni równi.
Rysując proste równoległe do przyjętych kierunków przez początek i koniec siły G otrzymujemy równoległobok, w którym przekątną jest siła G. Skrajne boki to siły: N - siła nacisku na równię (o kierunku prostopadłym do powierzchni równi), F - siła równoległa do powierzchni równi( kierunek prostej a-a), która stara się zsunąć ciało .
Dobrze jest rozkładać siłę wypadkową G na układ dwu osi x i y prostokątnego układu współrzędnych
2. Zagadnienie kątów.
Kąt \(\displaystyle{ }\) \(\displaystyle{ \alpha}\) charakteryzuje równię. Trzeba go "odszukać" między siłami równoległoboku. Wykorzystujemy tu tw.: dwa kąty, których odpowiednie ramiona są do siebie prostopadłe są sobie równe. Stąd kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) znajduje się między siłami G i N
Jeżeli znamy wysokość równi h i jej długość podstawy l to kąt pochylenia równi:
\(\displaystyle{ \frac{h}{l}= tg \alpha}\)
3. Wartości składowych: N, F
Obliczamy wykorzystując funkcje trygonometryczne.
Zamiast całego wieloboku można wykorzystać jego połowę - mamy trójkąt sił- patrz rys.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Zadania z mechaniki.
Inkwizytor pisze: - wektor siły przyciągania ziemskiego wychodzi jako wypadkowa siły nacisku i ściągającej i jest skierowana pionowo w dół
(choć po prawdzie to siła ściągająca jest różnicą siły grawitacyjnej i nacisku, ale na rysunku to wszystko jedno )
To NIE JEST siła nacisku. Siła nacisku działa na równię, nie na klocek. To jest po prostu najzwyklejsza składowa, nie musi mieć nazwy. Ma tę samą wartość, kierunek i zwrot, ale inny punkt zaczepienia.siwymech pisze:Skrajne boki to siły: N - siła nacisku na równię (o kierunku prostopadłym do powierzchni równi)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 3 gru 2012, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Zadania z mechaniki.
Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi.
Mam jeszcze jedno pytanie, mam zadanie jak w obrazku w poście wyżej u siwymech. Czyli toczącą się z góry bryła ruchem obrotowym i mam wyznaczyć a=?
Mam do tego zadania rozwiązanie, układ równań:
\(\displaystyle{ ma = Fs - T}\)
\(\displaystyle{ I \in = M}\)
a dalej:
\(\displaystyle{ ma = mgsin \alpha - T}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} mr ^{2} * \frac{a}{r} = Tr}\)
z czego:
\(\displaystyle{ T = \frac{1}{2} ma}\)
Nie bardzo potrafie rozszyfrować co jest podstawione w 4 linijce, skąd się to bierze? Mógłby ktoś w prosty sposób objaśnić?
mój obrazek:
Mam jeszcze jedno pytanie, mam zadanie jak w obrazku w poście wyżej u siwymech. Czyli toczącą się z góry bryła ruchem obrotowym i mam wyznaczyć a=?
Mam do tego zadania rozwiązanie, układ równań:
\(\displaystyle{ ma = Fs - T}\)
\(\displaystyle{ I \in = M}\)
a dalej:
\(\displaystyle{ ma = mgsin \alpha - T}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} mr ^{2} * \frac{a}{r} = Tr}\)
z czego:
\(\displaystyle{ T = \frac{1}{2} ma}\)
Nie bardzo potrafie rozszyfrować co jest podstawione w 4 linijce, skąd się to bierze? Mógłby ktoś w prosty sposób objaśnić?
mój obrazek: