Znaleźć szybkość pociągu elektrycznego w chwili, gdy zaczął hamować (zakładając, że jest jednostajnie opóźniony), jeżeli droga hamowania \(\displaystyle{ s= 200m}\), a zawieszony w wagonie ciężarek podczas hamowania odchylił się od pionu o kąt \(\displaystyle{ \alpha =5^{\circ}}\)
proszę o wskazówki jak to rozwiązać
ruch jednostajnie opóźniony - znaleźć szybkość początkową
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 5 paź 2011, o 21:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
ruch jednostajnie opóźniony - znaleźć szybkość początkową
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, o 11:29 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
ruch jednostajnie opóźniony - znaleźć szybkość początkową
Z rozrysowania sił w wahadle mamy:
\(\displaystyle{ a = g \cdot \tg \alpha}\)
Dalej równania kinematyczne ruchu:
\(\displaystyle{ s\left( t\right) = v _{0}t - \frac{1}{2}gt ^{2}}\)
\(\displaystyle{ v\left( t\right) = v _{0} - gt}\)
Dalej już wiadomo jak.
\(\displaystyle{ a = g \cdot \tg \alpha}\)
Dalej równania kinematyczne ruchu:
\(\displaystyle{ s\left( t\right) = v _{0}t - \frac{1}{2}gt ^{2}}\)
\(\displaystyle{ v\left( t\right) = v _{0} - gt}\)
Dalej już wiadomo jak.