pocisk wystrzeliwany poziomo.

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
rastadomi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 mar 2010, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kalisz

pocisk wystrzeliwany poziomo.

Post autor: rastadomi »

. Z pionowej nadmorskiej skarpy o wysokości h wystrzeliwany jest poziomo z prędkością v pocisk. Zakładając brak oporów ruchu znaleźć:
- czas lotu pocisku do zderzenia z wodą,
- odległość w jakiej pocisk upadnie od podnóża skarpy (zasięg rzutu),
- prędkość z jaką pocisk uderzy w powierzchnię wody.


Rozpaczliwie błagam o pomoc, w zrobieniu od A do Z tego zadania.
joe74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 727
Rejestracja: 20 wrz 2011, o 17:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 112 razy

pocisk wystrzeliwany poziomo.

Post autor: joe74 »

Oto równania ruchu w układzie o poczatku u podnóża skarpy, z których wszystko wyliczysz:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x\left( t\right) = v _{0} \cdot t \\ \\ y\left( t\right) = h _{0} - \frac{1}{2}gt ^{2} = h\left( t\right)\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} v _{x} \left( t\right) = v _{0} \\ \\ v _{y} \left( t\right) = - gt\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ