Siemano mam takie zadanko,to wykonania w domu,mam już narysowane w układzie wspolrzednych,jeden podpunkt wyliczony ,ale nie wiem jaki wzór wyprowadzić do drugiego podpunktu żeby to obliczyć,oto treść zadania:
Z poznania wyruszył samochód w stronę gniezna z prędkością \(\displaystyle{ 60 km/h}\) ,z gniezna w tym samym czasie wyruszył w stronę poznania motocykl,który jechał \(\displaystyle{ 40 km/h}\).
Odległość z poznania do gniezna wynosi \(\displaystyle{ 50 km}\) :
a)Oblicz czas i miejsce spotkania - to już mam zrobione
b)Rozważ też przypadek,gdy motocyklista jedzie w tę samą stronę,co kierowca auta
Z góry dzięki za odpowiedzi,pozdrawiam
Funkcja liniowa
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Funkcja liniowa
Ułóż sobie układ równań,gdzie niewiadomymi będą czas ruchu (jednakowy dla obu pojazdów) i droga jaką przebył motocykl do momentu spotkania z samochodem (pamiętając że jadą w tym samym kierunku,czyli samochód "goni" motocykl)
Funkcja liniowa
Skoro wiesz jak to rozwiązać,to prosiłbym o podanie tego układu równań,a ja sam go rozwiąże.
No chyba,że sam nie wiesz jak ma on wyglądać
No chyba,że sam nie wiesz jak ma on wyglądać
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Funkcja liniowa
Nie lubię takich ludzi."Powiedz bo jak nie to...."Darek554 pisze:Skoro wiesz jak to rozwiązać,to prosiłbym o podanie tego układu równań,a ja sam go rozwiąże.
No chyba,że sam nie wiesz jak ma on wyglądać
Chodziło mi o to żebyś spróbował w ten sposób:
\(\displaystyle{ \begin{cases} V _{1}t=50+z \\ V _{2}t=z \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ V _{1}=60 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ V _{2}=40 \frac{km}{h}}\)
\(\displaystyle{ z}\)-droga przebyta przez motocykl do momentu spotkania z samochodem
Funkcja liniowa
Nie napisałem,podaj to bo jak nie to...,tylko grzecznie poprosiłem.
A teraz dziękuję
A teraz dziękuję