Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
Pewna osoba leci samolotem z Waszyngtonu do Manili. Jaka jest wartość wektora przemieszczenia, jeśli szerokości i długości obu tych miast wynoszą odpowiednio: 39 stopni szerokości geograficznej północnej, 77 stopni dług. geog. zachodniej i 15 stopni szer. geog. północnej, 121 stopni dł. geog. wschodniej?
Doszłam do tego, aby współrzedne wektora biegnącego od Waszyngtonu do Manili (24 stopnie szer. geog. północnej, 44 stopnie dł geog. wschodniej) zamienić ze sferycznych na kartezjańskie.
\(\displaystyle{ x=r\cos\theta\cos\phi\\y=r\cos\theta\sin\phi\\z=r\sin\theta}\)
Niestety napotkałam na problem, a mianowicie nie wiem skąd mam wytrzasnąć "r". Proszę o pomoc!
Doszłam do tego, aby współrzedne wektora biegnącego od Waszyngtonu do Manili (24 stopnie szer. geog. północnej, 44 stopnie dł geog. wschodniej) zamienić ze sferycznych na kartezjańskie.
\(\displaystyle{ x=r\cos\theta\cos\phi\\y=r\cos\theta\sin\phi\\z=r\sin\theta}\)
Niestety napotkałam na problem, a mianowicie nie wiem skąd mam wytrzasnąć "r". Proszę o pomoc!
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
wyszło mi, że \(\displaystyle{ x = 4186,\ y = 4047,\ z = 2593}\)
po wyliczeniu wartości wektora otrzymalam wartość bardzo zbliżoną do promienia Ziemi. Nie sądzę by moje rozumowanie było poprawne. Może ktoś ma inny pomysł na to zadanie, albo wie jak skorygować mój tok myślenia?
po wyliczeniu wartości wektora otrzymalam wartość bardzo zbliżoną do promienia Ziemi. Nie sądzę by moje rozumowanie było poprawne. Może ktoś ma inny pomysł na to zadanie, albo wie jak skorygować mój tok myślenia?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2011, o 22:25 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: klamry[latex][/latex]
Powód: klamry
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
taki wynik świadczy raczej o poprawności rozwiązania, ale jeśli masz wątpliwości możesz zamieścić obliczeniakoalda pisze:po wyliczeniu wartości wektora otrzymalam wartość bardzo zbliżoną do promienia Ziemi. Nie sądzę by moje rozumowanie było poprawne
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
nie sądzę, by taki wynik świadczył o poprawności, ponieważ ta odległość wynosi naprawdę 11230 km.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
Wygląda na to, że popełniłaś błąd przy obliczaniu odległości równoleżnikowej - po drodze przekraczasz granicę zmiany daty (a długość wschodnia zmienia się na zachodnią i odwrotnie). Szybko spoglądając na globus naliczyłem tam \(\displaystyle{ 160^o}\).
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
powtarzam kolejny raz żeby zamieszczać obliczenia w przypadku wątpliwości co do poprawności wyniku, w przeciwnym wypadku udzielenie pomocy jest utrudnione, proszę to uwzględnić gdyby była konieczność zadania kolejnych pytań
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
no więc tak:
faktycznie, podczas liczenia współrzędnych wektora popełniłam bład, wynoszą one 24 i 198 stopni.
\(\displaystyle{ \theta=24\\\phi=198\\r=6378 \ km\\\\\\x=0,42 \cdot \left( -0,997\right) \cdot 6378=-2671\\\ y=0,42 \cdot \left( -0,08\right) \cdot 6378=-213\\\ z=-0,9 \cdot 6378=-5776\\\\\\u= \sqrt{x^{2}+y^{2}+z^{2} }\\\ u=6367 \ km}\)
Prawidłowy wynik jest inny.
faktycznie, podczas liczenia współrzędnych wektora popełniłam bład, wynoszą one 24 i 198 stopni.
\(\displaystyle{ \theta=24\\\phi=198\\r=6378 \ km\\\\\\x=0,42 \cdot \left( -0,997\right) \cdot 6378=-2671\\\ y=0,42 \cdot \left( -0,08\right) \cdot 6378=-213\\\ z=-0,9 \cdot 6378=-5776\\\\\\u= \sqrt{x^{2}+y^{2}+z^{2} }\\\ u=6367 \ km}\)
Prawidłowy wynik jest inny.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Wektory, zamiana współrzędnych sferycznych na kartezjańskie
A zastanowiłaś się co tak naprawdę liczysz w tym momencie? Obliczone przez Ciebie współrzędne to współrzędne jednego z miast (nazwijmy go pkt. \(\displaystyle{ A}\)), a co ze współrzędnymi drugiego z miast (pkt. \(\displaystyle{ B}\))? Teraz to liczysz odległość pkt. \(\displaystyle{ A}\) od początku układu współrzędnych (który to przyjęłaś w środku Ziemi). Stąd zgodność wyniku z promieniem Ziemi.