Oblicz wartość siły nacisku

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Piotru? Pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz wartość siły nacisku

Post autor: Piotru? Pan »

Skrzynię o masie \(\displaystyle{ 20 \text{kg}}\) ciągniemy silą o wartości \(\displaystyle{ 160N}\). Wspolczynnik tarcia statycznego skrzyni o podloże wynosi \(\displaystyle{ f_s = 0,8}\), a kinetycznego \(\displaystyle{ f_k = 0,4}\). Oblicz wartosc sily nacisku skrzyni na podloze i wartość przyspieszenia, z ktorym porusza się skrzynia. Przyjmij \(\displaystyle{ g = 10 m/s^2}\).

Oto rysunek:

Piszę wektorowe równanie ruchu i zastępuje wektory ich współrzędnymi wzdłuż osi OY. Mi wychodzi \(\displaystyle{ 120N}\), a odpowiedź w podręczniku to \(\displaystyle{ 160N}\). Co robię źle?

A czy wynik może być inny, jeżeli uwzględnić to, że siła z jaką ciągniemy klocek nie jest przyłożone dokladnie w tym samym punkcie, co siła ciężkości?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2011, o 20:00 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Oblicz wartość siły nacisku

Post autor: Crizz »

W ksiażce jest błąd.
Piotru? Pan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 lut 2010, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz wartość siły nacisku

Post autor: Piotru? Pan »

Dzięki. To mnie uspokoiło. Ja bardzo nie lubię przechodzić dalej, jeżeli czegoś nie rozumiem.

Rozkminilem po co mi w zadaniu współczynnik tarcia statycznego - po to, żeby wyliczyć, czy ta skrzynia w ogóle ruszy z miejsca - taka oczywista rzecz, a wpadnięcie na nią nie jest wcale proste.
ODPOWIEDZ