Prędkość kątowa i podobne

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Dawid327
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blachownia
Podziękował: 3 razy

Prędkość kątowa i podobne

Post autor: Dawid327 »

Witam

Mam problem z rozwiązaniem zadania z ruchu po okręgu . Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić co po kolei trzeba zrobić , bo sam za bardzo nie wiem od czego zacząć .

Treść :
Wyznacz prędkość kątową , liniową , omege i epsilon .
Dane:
kąt \(\displaystyle{ \phi=3t^2}\)
(punkt A znajduje się w miejscu gdzie promień styka się z okręgiem )- rysunek .
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać , jest tylko jedna wiadoma i to jeszcze jakaś dziwna :/ .
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu .

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 cze 2011, o 18:07 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Prędkość kątowa i podobne

Post autor: Kamil Wyrobek »

Pochodna kąta \(\displaystyle{ \varphi}\) po czasie to \(\displaystyle{ \omega}\) czyli prędkość kątowa.
a druga pochodna po czasie to \(\displaystyle{ \varepsilon}\) Tak, więc policz pochodne.

\(\displaystyle{ \varphi=3t^2}\)
\(\displaystyle{ \omega=6t}\)
\(\displaystyle{ \varepsilon=6}\)

No i prędkość pkt. A to \(\displaystyle{ \omega \cdot R}\)
Dawid327
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Blachownia
Podziękował: 3 razy

Prędkość kątowa i podobne

Post autor: Dawid327 »

Thx za poprawienie , czy do rozwiązania nie będzie potrzebne t?
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Prędkość kątowa i podobne

Post autor: Kamil Wyrobek »

Będzie potrzebne. Bo:

\(\displaystyle{ \omega \cdot R=6t \cdot R}\)
ODPOWIEDZ