prawo zachowania pędu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: lampid »

prosze o zrobienie zadania

Opisać jak wprowadza się prawo zachowania pędu
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: ares41 »

Skorzystaj z uogólnionej postaci drugiej zasady dynamiki i z założenia, że na układ nie działają żadne niezrównoważone siły zewnętrzne.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: lampid »

mógłbyś napisać rozwiązanie byłbym wdzięczny
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: ares41 »

Gotowca nie będzie. Pokaż do czego doszedłeś, sprawdzimy i wskażemy co dalej.
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: lampid »

\(\displaystyle{ F= \frac{\mbox{d}p}{\mbox{d}t}}\)
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 13:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: ares41 »

Scałkuj to równanie w przedziale czasu \(\displaystyle{ \Delta t=t_2-t_1}\)
lampid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 27 kwie 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 17 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: lampid »

nie wiem jak to scalkowac
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

prawo zachowania pędu

Post autor: ares41 »

\(\displaystyle{ \int_{t_1}^{t_2} F \mbox{d}t= \int_{t_1}^{t_2} \frac{\mbox{d}p}{\mbox{d}t}\mbox{d}t}\)
pokaż, co z tego otrzymałeś.
ODPOWIEDZ