Przyśpieszenie pocisku

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
marek24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 28 lis 2010, o 20:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 10 razy

Przyśpieszenie pocisku

Post autor: marek24 »

Pocisk wylatuje z lufy z szybkością \(\displaystyle{ v=700 \frac{m}{s}}\). Oblicz czas przelotu pocisku przez lufę, wiedząc, że jej długość \(\displaystyle{ l=70cm}\).


ROZWIĄZANIE:

\(\displaystyle{ l= \frac{a * t^{2} }{2} = \frac{ \frac{v}{t} * t^{2} }{2} = \frac{v*t}{2}}\)

\(\displaystyle{ t = \frac{2l}{v} = \frac{2*0,7m}{700 \frac{m}{s}} = 2* 10^{-3}s}\)

Problem polega na tym, że nie wiem dlaczego iloczyn przyśpieszenia i czasu podniesionego do kwadratu dzieli się przez 2.
andrew2303
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 paź 2009, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Morąg
Pomógł: 2 razy

Przyśpieszenie pocisku

Post autor: andrew2303 »

Z tego co pamiętam to wzór na drogę w ruchu prostoliniowym jednostajnie przyśpieszonym wygląda tak \(\displaystyle{ s= \frac{1}{2} at^2}\) w twoim przypadku s \(\displaystyle{ \rightarrow}\) l.
ODPOWIEDZ