Samochód o masie 1200 kg rozpędził się po 8 s do prędkości 72 km/h.
Miałem obliczyć a samochodu - wyszło \(\displaystyle{ 2,5 \frac{m}{ s^{2} }}\)
Obliczyć śr. prędkość - wyszło 10 m/s
I mam problem z ostatnim podpunktem, mianowicie mam wykazać, że siła ciągu silnika wynosi 4,2 kN.
Korzystając ze wzoru F=am wychodzi 3000. W czym jest problem?
Oblicz siłę ciągu silnika
-
- Użytkownik
- Posty: 100
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 4 razy
Oblicz siłę ciągu silnika
Jak dla mnie siłę masz obliczoną dobrze, tylko chyba z prędkością średnią coś jest nie tak. To nie będzie średnia arytmetyczna prędkości początkowej i końcowej.
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{\Delta s}{\Delta t}}\).
\(\displaystyle{ \Delta s=\frac{at^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{sr}=\frac{\Delta s}{\Delta t}}\).
\(\displaystyle{ \Delta s=\frac{at^{2}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 kwie 2011, o 13:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
Oblicz siłę ciągu silnika
Siła którą obliczyłeś to siła wypadkowa czyli ta która rzeczywiście ciągnie samochód do przodu.
Jeżeli siła ciągu wynosi 4,2KN a wypadkowa to 3KN to 1,2KN poszło na przezwyciężenie oporów ruchu.
Nauczyciel powinien podać wartość oporów ruchu.
Pasi?
Jeżeli siła ciągu wynosi 4,2KN a wypadkowa to 3KN to 1,2KN poszło na przezwyciężenie oporów ruchu.
Nauczyciel powinien podać wartość oporów ruchu.
Pasi?