Zasięg pocisku

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
poszepa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Zasięg pocisku

Post autor: poszepa »

Witam,
Mam problem z zadaniem z fizyki a dokładniej z wyznaczeniem zasięgu pocisku.
Treść zadania jest taka:

Pocisk został wystrzelony na Ziemie z prędkością początkową \(\displaystyle{ _{} V0}\) pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) w stosunku do poziomu(opór powietrza pomijamy), podaj maksymalną wysokość na jaka wzniesie się pocisk oraz jego zasięg.

Wysokość obliczyłam z pochodnych, został jedynie zasięg ;/
Jeśli ktoś ma pomysł na te zadanie to byłabym wdzięczna.
I mam pytanie: Da się wysokość maksymalna obliczyć bez pochodnych?Jeśli tak to w jaki sposób?
Z góry dziękuję .
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Zasięg pocisku

Post autor: Psiaczek »

poszepa pisze:Witam,
Mam problem z zadaniem z fizyki a dokładniej z wyznaczeniem zasięgu pocisku.
Treść zadania jest taka:

Pocisk został wystrzelony na Ziemie z prędkością początkową \(\displaystyle{ _{} V0}\) pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) w stosunku do poziomu(opór powietrza pomijamy), podaj maksymalną wysokość na jaka wzniesie się pocisk oraz jego zasięg.

Wysokość obliczyłam z pochodnych, został jedynie zasięg ;/
Jeśli ktoś ma pomysł na te zadanie to byłabym wdzięczna.
I mam pytanie: Da się wysokość maksymalna obliczyć bez pochodnych?Jeśli tak to w jaki sposób?
Z góry dziękuję .
Da sie wysokosc bez pochodnych, jesli wykorzystasz fakt, ze w momencie osiagania maksymalnej wysokosci skladowa pionowa predkosci ma wartosc zero (cialo nieruchomieje na chwilke nieskonczenie mala ) Z rownania Vy=0 wyliczysz czas w ktorym to zajdzie i dalej juz latwo idzie.
poszepa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Zasięg pocisku

Post autor: poszepa »

A mógłbyś mi bardziej to przybliżyć? Bo nie za bardzo rozumiem.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Zasięg pocisku

Post autor: Inkwizytor »

rozłóż prędkość na składową poziomą i pionową.
Rozpatrujesz dwa ruchy pocisku: w pionie jako rzut pionowy do góry i w poziomie jako ruch jednostajny
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Zasięg pocisku

Post autor: Psiaczek »

poszepa pisze:A mógłbyś mi bardziej to przybliżyć? Bo nie za bardzo rozumiem.
\(\displaystyle{ V _{y}=V _{0}\sin \alpha -gt=0}\), stad otrzymasz:
\(\displaystyle{ t= \frac{V _{0}\sin \alpha }{g}}\)

ta wartosc t wstawiona do rownania skladowej pionowej drogi

\(\displaystyle{ Y=tV _{0}\sin \alpha - \frac{gt ^{2} }{2}}\) da ci maksymalną wysokość
poszepa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Zasięg pocisku

Post autor: poszepa »

Wielkie dzięki.
A co z zasięgiem?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Zasięg pocisku

Post autor: tkrass »

No jak nie ma oporu to po prostu doleci 2 razy dalej niż ten argument, dla którego przyjmowana jest maksymalna wysokość.
poszepa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Zasięg pocisku

Post autor: poszepa »

Przepraszam że odświeżam temat ale nurtuje mnie jedno, otóż wzór na maksymalną wysokość to \(\displaystyle{ \frac{g *t _{w} ^{2}}{2}}\)gdzie \(\displaystyle{ t _{w}}\)to czas wznoszenia i pytane brzmi skąd się wziął ten kwadrat?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Zasięg pocisku

Post autor: Inkwizytor »

a wzór na droge w ruchu jednostajnie zmiennym kojarzysz?
poszepa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 mar 2011, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 5 razy

Zasięg pocisku

Post autor: poszepa »

\(\displaystyle{ Vpocz*t+ \frac{at ^{2}}{2} ?}\)
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Zasięg pocisku

Post autor: Inkwizytor »

oczywiście może być +/- w zalezności od charakteru ruchu. Tak więc już chyba jasne skąd \(\displaystyle{ t^2}\)?
ODPOWIEDZ