Ruch po okręgu

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Asja90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 27 mar 2008, o 00:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 24 razy

Ruch po okręgu

Post autor: Asja90 »

W ruchu po okręgu prędkość punktu jest funkcją czasu i zmienia się wg równiania;

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{2} \cdot \alpha \cdot R \cdot t^{2} \\ \\

\alpha =2 \cdot 10^{-2} \cdot \frac{rad}{ s^{3} }\\}\)


Po jakim czasie od rozpoczęcia ruchu kąt pomiędzy prędkością liniową a przyśpieszeniem całkowitym będzie równy
\(\displaystyle{ \phi = 30^{o}}\)
ODPOWIEDZ