Witam
Mam problem z przekształceniem wzoru . Mianowicie chce wyliczyć moment bezwładności J z tego wzoru:
\(\displaystyle{ T=2{\pi}\sqrt{\frac{J}{D}}}\)
Kto mi pomoże przekształcic ten wzór? Z góry dzieki za pomoc
Pozdro
Przekształcenie wzoru...
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Przekształcenie wzoru...
Po podniesieniu obu stron do kwadratu:
\(\displaystyle{ T^2=4\Pi ^2\frac{J}{D} /D \\DT^2=4\Pi^2J /:(4\Pi^2) \\ J=\frac{DT^2}{4\Pi^2}}\)
\(\displaystyle{ T^2=4\Pi ^2\frac{J}{D} /D \\DT^2=4\Pi^2J /:(4\Pi^2) \\ J=\frac{DT^2}{4\Pi^2}}\)