Kulke o masie 0,2 kg zawieszono na nici o długosci 0,4 m i odchylono o kat 60 od pionu. Oblicz
wartosc predkosci kulki w chwili, gdy znajdzie sie ona w najniszym położeniu oraz naciag nici w
tym położeniu. Pomin opory ruchu.
prędkość kulki
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
prędkość kulki
Wartość prędkości możesz policzyć z zasady zachowania energii:
\(\displaystyle{ mgh= \frac{mv^{2}}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ h}\) jest różnicą wysokości między najniższym i najwyższym położeniem kulki.
Jak już znajdziesz prędkość, to
\(\displaystyle{ N= F_{dosrodkowa}+F_{grawitacji}= \frac{mv^{2}}{R}+mg}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ mgh= \frac{mv^{2}}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ h}\) jest różnicą wysokości między najniższym i najwyższym położeniem kulki.
Jak już znajdziesz prędkość, to
\(\displaystyle{ N= F_{dosrodkowa}+F_{grawitacji}= \frac{mv^{2}}{R}+mg}\)
Pozdrawiam.