1.Piła o masie 0.1 kg uderzy o podłogę z prędkością 6m/s a po odbiciu osiąga wysokość 0.8m.ile Energi mechanicznej zmieniło się na inne rodzaje energii.
2.Tomek pokonał w górach różnice wzniesień 100m a Jerzy 200m w tym czasie. Porównaj moce obu chłopców wiedząc ze masa tomka wynosiła 100 kg a Jerzego 50 kg(wraz z ekwipunek)
3.Piłka o masie 0.4 została puszczona swobodnie z wysokości 2m.jaki jest stosunek Ek do Ep na wysokości 0.5m ?
Praca/Moc
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Praca/Moc
1.Przy odbiciu będzie sama energia kinetyczna a na h=0.8 sama potencjalna. Musisz sprawdzić jaka jest różnica między nimi (powinno wyjść 1 N)
\(\displaystyle{ E _{k}= \frac{mV ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ E _{p}=mgh}\)
2.Moc \(\displaystyle{ P= \frac{W}{t}}\)
Praca \(\displaystyle{ W=Fh=mgh}\)
Liczysz dla obu a potem sprawdzasz ile razy większa jest jedna od drugiej (t jest taki sam)
3.Zasada zachowania energii ( energia mechaniczna jest równa w różnych sytuacjach, w tym wypadku równanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ mgh = mg0.25h+ \frac{mV ^{2} }{2 }}\)
\(\displaystyle{ 2gh=0.5h+V ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{2gh-0.5h}}\)
Liczysz do końca V i sprawdzasz o ile większa jest jedna z energii (obstawiam że kinetyczna>potencjalna).
\(\displaystyle{ E _{k}= \frac{mV ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ E _{p}=mgh}\)
2.Moc \(\displaystyle{ P= \frac{W}{t}}\)
Praca \(\displaystyle{ W=Fh=mgh}\)
Liczysz dla obu a potem sprawdzasz ile razy większa jest jedna od drugiej (t jest taki sam)
3.Zasada zachowania energii ( energia mechaniczna jest równa w różnych sytuacjach, w tym wypadku równanie wygląda tak:
\(\displaystyle{ mgh = mg0.25h+ \frac{mV ^{2} }{2 }}\)
\(\displaystyle{ 2gh=0.5h+V ^{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \sqrt{2gh-0.5h}}\)
Liczysz do końca V i sprawdzasz o ile większa jest jedna z energii (obstawiam że kinetyczna>potencjalna).