Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
- SZEKEL
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 22 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
Witam. Czy mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu poniższego zadania:
Kula lecąca poziomo z prędkością \(\displaystyle{ v _{1}}\) przebija przeszkodę i dalej porusza się poziomo. W wyniku tego zderzenia kula zmniejsza swoją energię mechaniczną o połowę. Ile wynosi prędkość \(\displaystyle{ v _{2}}\) kuli po przejściu przez przeszkodę?
Pozdrawiam.
Kula lecąca poziomo z prędkością \(\displaystyle{ v _{1}}\) przebija przeszkodę i dalej porusza się poziomo. W wyniku tego zderzenia kula zmniejsza swoją energię mechaniczną o połowę. Ile wynosi prędkość \(\displaystyle{ v _{2}}\) kuli po przejściu przez przeszkodę?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
\(\displaystyle{ E_{m1}=\frac{m v_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ E_{m2}=\frac{m v_{2}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{E_{m1}}{E_{m2}}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{v_{1}^{2}}{v_{2}^{2}}=2}\)
\(\displaystyle{ v_{2}^{2}=\frac{v_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=\frac{v_{1} \sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ E_{m2}=\frac{m v_{2}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{E_{m1}}{E_{m2}}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{v_{1}^{2}}{v_{2}^{2}}=2}\)
\(\displaystyle{ v_{2}^{2}=\frac{v_{1}^{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ v_{2}=\frac{v_{1} \sqrt{2}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 5 kwie 2005, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 36 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
Btw. Dlaczego w tego typu zadaniach bierze sie tylko pod uwagę energię kinetyczną (a o energii potencjalnej nic nie ma) ?
- SZEKEL
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 2 lut 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Podziękował: 22 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
Dziękuje za rozwiązanie, teraz wydaje się to dużo prostsze
Czy wynik końcowy nie powinien być czasem:
\(\displaystyle{ v _{2} = \frac{v _{1} }{ \sqrt{2} }}\)
Energia potencjalna to \(\displaystyle{ mgh}\) ponieważ kula porusza się o torze płaskim to \(\displaystyle{ h = 0}\) czyli \(\displaystyle{ E _{p} = 0}\)
Czy wynik końcowy nie powinien być czasem:
\(\displaystyle{ v _{2} = \frac{v _{1} }{ \sqrt{2} }}\)
Energia mechaniczna jest sumą energii kinetycznej i potencjalnej.superplayer pisze:Btw. Dlaczego w tego typu zadaniach bierze sie tylko pod uwagę energię kinetyczną (a o energii potencjalnej nic nie ma) ?
Energia potencjalna to \(\displaystyle{ mgh}\) ponieważ kula porusza się o torze płaskim to \(\displaystyle{ h = 0}\) czyli \(\displaystyle{ E _{p} = 0}\)
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
Przyczepię się - energia potencjalna jest zależna od punktu, w którym przyjmujemy ją za zerową (tak jak nieskończoność w oddziaływaniach grawitacyjnych). Natomiast tutaj milcząco zakładamy, że energia potencjalna kuli się nie zmienia - zatem za energię całkowitą przyjmujemy energię kinetyczną.SZEKEL pisze: Energia potencjalna to \(\displaystyle{ mgh}\) ponieważ kula porusza się o torze płaskim to \(\displaystyle{ h = 0}\) czyli \(\displaystyle{ E _{p} = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 941
- Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kingdom Hearts
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 222 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
\(\displaystyle{ v _{2} = \frac{v _{1} }{ \sqrt{2} } = \frac{v _{1} }{ \sqrt{2} }\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{v_{1} \sqrt{2}}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
Ja bym to rozumiał raczej tak: w zadaniu nie jest powiedziane, że w układzie, w którym przeprowadzamy obliczenia, istnieje jakakolwiek forma energii potencjalnej, zatem zakładamy, że jej nie ma.SZEKEL pisze:ponieważ kula porusza się o torze płaskim to \(\displaystyle{ h = 0}\) czyli \(\displaystyle{ E _{p} = 0}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Prędkość kuli po przejściu przez przeszkodę
A do czego się przyczepiłeś? W końcu Vampek napisał to samo, tylko że zwięźlej i za pomocą liczb.Vampek pisze:Przyczepię się - energia potencjalna jest zależna od punktu, w którym przyjmujemy ją za zerową (tak jak nieskończoność w oddziaływaniach grawitacyjnych). Natomiast tutaj milcząco zakładamy, że energia potencjalna kuli się nie zmienia - zatem za energię całkowitą przyjmujemy energię kinetyczną.SZEKEL pisze: Energia potencjalna to \(\displaystyle{ mgh}\) ponieważ kula porusza się o torze płaskim to \(\displaystyle{ h = 0}\) czyli \(\displaystyle{ E _{p} = 0}\)