Proszę o pomoc z następującym zadaniem
Gdy samochód o masie m miał na torze poziomym prędkość \(\displaystyle{ V1}\) włączono silnik i dzięki temu na drodze \(\displaystyle{ s}\), prędkość wzrosła do wartości \(\displaystyle{ V2}\).
Przyjmując że siły oporu wynoszą \(\displaystyle{ Q}\), oblicz moc silnika
\(\displaystyle{ p= \frac{w}{t} \\
f=m\cdot a\\
a= \frac{f}{m}\\
a= \frac{v}{t^2}}\)
Ale co dalej? Proszę o pomoc
Oblicz moc na podstawie zmiany prędkości
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 lis 2009, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Oblicz moc na podstawie zmiany prędkości
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 20:44 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz moc na podstawie zmiany prędkości
\(\displaystyle{ S=V _{1}t + \frac{at ^{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ a=\Delta v/t= \frac{V _{2} - V _{1} }{t}}\)
Wstaw a do pierwszego równania i oblicz czas przyspieszania, mi wyszło:
\(\displaystyle{ t= \frac{2S}{V _{1} +V _{2} }}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ a= \frac{V _{2} - V _{1} }{ \frac{2S}{V _{1}+V _{2} } }}\)
\(\displaystyle{ F=am=m \frac{V _{2} ^{2} - V _{1} ^{2} }{2S}}\)
\(\displaystyle{ P=W/t=Fs/t}\)
Po wyliczeniu:
\(\displaystyle{ P= \frac{m(V _{2} ^{2} -V _{1} ^{2} )}{4S}(V _{1} +V _{2} )}\)
\(\displaystyle{ a=\Delta v/t= \frac{V _{2} - V _{1} }{t}}\)
Wstaw a do pierwszego równania i oblicz czas przyspieszania, mi wyszło:
\(\displaystyle{ t= \frac{2S}{V _{1} +V _{2} }}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ a= \frac{V _{2} - V _{1} }{ \frac{2S}{V _{1}+V _{2} } }}\)
\(\displaystyle{ F=am=m \frac{V _{2} ^{2} - V _{1} ^{2} }{2S}}\)
\(\displaystyle{ P=W/t=Fs/t}\)
Po wyliczeniu:
\(\displaystyle{ P= \frac{m(V _{2} ^{2} -V _{1} ^{2} )}{4S}(V _{1} +V _{2} )}\)