Statyka drabina i kula.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Statyka drabina i kula.
. Kula o masie \(\displaystyle{ m}\) jest zawieszona na nici uwiązanej do pionowej sciany. Miejsce uwiązania nici do kuli oraz srodek masy kuli znajdują się na tej samej prostej pionowej. Jaki powinien być współczynnik tarcia \(\displaystyle{ f}\) między kulą a ścianą, aby kula znajdowała się w stanie równowagi?
Prosze o jakies podpowiedzi bo nie wiem jak ugryzc ten problem. Jakby ktos zrobil rysunek z opisem wszystkich sil i napsze rownania to bede wdzieczny.
Prosze o jakies podpowiedzi bo nie wiem jak ugryzc ten problem. Jakby ktos zrobil rysunek z opisem wszystkich sil i napsze rownania to bede wdzieczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Statyka drabina i kula.
Jest tam tylko cienko narysowana. Do tego juz sam doszedlem. Jakie ulozylbys rownania ruchu i co to da bo z moich nic ciekawego nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Statyka drabina i kula.
\(\displaystyle{ F_{r} - Nsin\alpha = 0}\)
\(\displaystyle{ Ncos\alpha + T - Q = 0}\)
\(\displaystyle{ Tr \sqrt{2} - Qr = 0}\) <- własnie co do tego rownania z momentami mam watpliwosci.
Jak wogole pisac rownania z mometami jak wszystkie sily dzialaja w roznych kierunkach.
Jezeli rozbijac na kierunki to tutaj wyjdzie bzdura bo dla poziomych by było;
\(\displaystyle{ F_{r}r \sqrt{2} =0}\) układ do momentow zaczepilem w punkcie zaczepienia nici do kuli.
\(\displaystyle{ Ncos\alpha + T - Q = 0}\)
\(\displaystyle{ Tr \sqrt{2} - Qr = 0}\) <- własnie co do tego rownania z momentami mam watpliwosci.
Jak wogole pisac rownania z mometami jak wszystkie sily dzialaja w roznych kierunkach.
Jezeli rozbijac na kierunki to tutaj wyjdzie bzdura bo dla poziomych by było;
\(\displaystyle{ F_{r}r \sqrt{2} =0}\) układ do momentow zaczepilem w punkcie zaczepienia nici do kuli.
- solmech
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 20 razy
Statyka drabina i kula.
Jezeli obliczyles moment wzgl. punktu gdzie jest zaczepiony sznurek (nazwijmy go A) to nie bedzie w rownaniu ani sily Q ani sily N.
Bedzie moim zdaniem:
Moment:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M _{A} = -F _{r}r + Tr = 0}\)
Bedzie moim zdaniem:
Moment:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} M _{A} = -F _{r}r + Tr = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: net
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
Statyka drabina i kula.
Świetnie :d Przeciez ciezar jest położony w środku masy a nie na gorze kulki. Wogole bez sensu to rownanie z tego wyniknie że \(\displaystyle{ F_{r}=T}\) a \(\displaystyle{ T=f*F_{r}}\) i mamy bzdure.
- solmech
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 20 razy
Statyka drabina i kula.
Ale sila Q dziala na linii punktu A.
Wyobraz sobie taka belke:
I teraz zrob rownanie momentow wzgl. puntku prawego. Czy Twoim zdaniem sila lewa HA bedzie w rowniu? Bo jak tak to zle myslisz.
Wyobraz sobie taka belke:
I teraz zrob rownanie momentow wzgl. puntku prawego. Czy Twoim zdaniem sila lewa HA bedzie w rowniu? Bo jak tak to zle myslisz.