v średnia...

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
megii94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 12 razy

v średnia...

Post autor: megii94 »

zad. 1
turysta idąc stałe na pół, przebył pierwsze 10km w czasie 2h. po 30 min odpoczynku ruszył dalej na wch i nast. 8 km przybył w czasie 1h.

1) obl. szybkośc srednią turysty w czasie całej wędrówki?

v śr= 18km/3,5h= 5.14km/h ??

2) ile wynosiła by szybkośc średnia, gdyby całą trase przeszedł bez przerwy na odpoczynek??

v śr=18km/3h= 6km/h???

3) obl. wart. średniej predkosci w czasie całej podrózy??

hmmmm... tego to juz chyba nie wiemmm

prosze o spr. 1) i 2)....
moze ktoś mi pomóc w rozw. 3?????
Pinkowicz90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 3 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Pomógł: 2 razy

v średnia...

Post autor: Pinkowicz90 »

średnia prędkość to nie przebyta droga w czasie lecz długość wektora przebytego w czasie; trochę dziwnie to brzmi; dam ci przykład - idziesz 3 km prosto po czym skręcasz o 90 stopni w prawo i idziesz 4 km, ogólnie zrobiłeś 7 km ale wektor przesunięcia wynosi 5 km (trójkąt Pitagorasa 3,4,5)
Teraz powinnaś bez problemu to zrobić. Powodzenia
ODPOWIEDZ