Prędkość względna kajaka

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
Podziękował: 10 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: emator2 »

Jaki kąt powinna tworzyć oś symetrii kajaka płynącego względem wody z prędkością \(\displaystyle{ v_{1}=3 \frac{m}{s}}\) z linią brzegu rzeki płynącej z prędkością \(\displaystyle{ v_{2}=2,4 \frac{m}{s}}\), aby kajak płynął prostopadle do brzegu rzeki?
Z jaką prędkością płynie kajak względem brzegu?
Ile powinno wyjść
\(\displaystyle{ cos \alpha ; =0,8}\) czy \(\displaystyle{ sin \alpha =0,8}\)i \(\displaystyle{ V_{kajaka wzgl. brzegu}=1,8 m/s}\) ?
Jaworekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Pomógł: 26 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: Jaworekk »

tez mi wyszlo 1,8m/s i cos(alfa) = 0,8
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
Podziękował: 10 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: emator2 »

Czyli miałem rację, że zbiór Mendel&Mendel jednak się myli.
Jaworekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Pomógł: 26 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: Jaworekk »

a co jest nie tak? moze inaczej zdefiniowali sobie kat i dlatego maja sinus?
Awatar użytkownika
emator2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
Podziękował: 10 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: emator2 »

W odpowiedziach jest sinus, mnie wyszedł cosinus. Ale z sinusami i cosinusami, to chyba nie jest tak, że mają jednakowe wartości, gdy kąty dopełniają się do 180 stopni?
Jaworekk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krakow
Pomógł: 26 razy

Prędkość względna kajaka

Post autor: Jaworekk »

Nie. Ale wyglada na to ze wzieli kąt ktory tworzy prostopadla do linii brzegu z tym wektorem predkosci.
ODPOWIEDZ