Jednorodna kula na pochylni
-
- Użytkownik
- Posty: 156
- Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 4 razy
Jednorodna kula na pochylni
musisz miec wiecej danych, ale ogolnie to bedzie dzialac w ten sposob
\(\displaystyle{ mhg=\frac{mv^2}{2}+\frac{I\omega^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{v_{liniowekoncowe}}{R_{kuli}}}\)
pamietaj tez ze \(\displaystyle{ v_{liniowe koncowe} \neq v}\) i rosnie liniowo
tak jak w kole od samochodu - gora kola kreci sie 2x szybciej od srodka, dol ma predkosc = 0
\(\displaystyle{ mhg=\frac{mv^2}{2}+\frac{I\omega^2}{2}}\)
\(\displaystyle{ \omega=\frac{v_{liniowekoncowe}}{R_{kuli}}}\)
pamietaj tez ze \(\displaystyle{ v_{liniowe koncowe} \neq v}\) i rosnie liniowo
tak jak w kole od samochodu - gora kola kreci sie 2x szybciej od srodka, dol ma predkosc = 0