Nauczycielka zdała mi zadanie.. ktore nie rozumiem ...moze dla niektorych się wydać bardzo proste lecz dla mnie to czarna magia
Prosze pomozcie
o to zadnie
Zrodlo swiatla bialego o mocy 1,5kW wysyla snop swiatla w ksztalcie walca, ktorego pole powierzchni wynosi 15cm� . Swiatlo pada na metalowa,plaska,okragla plytke pod katem padania 0°. i oswietla ja rownomiernie. Pole powierzchni plytki wynosi 10 cm�
1.ile energii emituje zrodlo w czsie 1s?
2.Zakladając, ze wszystkie fotony maja taka sama dlugosc, rowna dlugosci srednie, oblicz ile fotonow wysyla zrodlo swiatla w czasie 1s? Ile fotonow pada na metalowa plytke?
Przyjmujac, ze graniczna dl. fali dla metalu jest rowna sredniej długosci swiatla bialego oblicz:
3. Jaka najmniejsza energie musi miec elektron, aby mogl opuscic metal?
4. Ile elektronow moze opuscic metal w czasie w 1s?
5. Jakie predkosci beda mialy elektrony opuszczajace metal?
6. Jaki potencjal nalezaloby przylozyc do plytki, aby zahamowac wszystkie elektrony?
7. Obilcz dł. fali skojarzonej z elektronem o najwiekszej wartosci energii.
Zjawisko Fotoelektryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 31 paź 2004, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 5 razy
Zjawisko Fotoelektryczne
hahaha, widze ze mam doczynienia z uczennica XII LO we wroclawiu ;D
3. \(\displaystyle{ E=h*F_{0} =h*\frac{W}{h} =W}\)
wydaje mi sie ze to powinno wygladac mniej wiecej tak :]
3. \(\displaystyle{ E=h*F_{0} =h*\frac{W}{h} =W}\)
wydaje mi sie ze to powinno wygladac mniej wiecej tak :]