Dziwne zadanie.

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
Mawet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 paź 2007, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 1 raz

Dziwne zadanie.

Post autor: Mawet »

Czy ktos wie jak to ruszyc?
Przyjmujac temperature powierzchniowa Słonca za równa 5700 K, Obliczyc na podstawie prawa
Stefana–Boltzmana ubytek masy spoczynkowej Słonca w ciagu sekundy na promieniowanie. Jaka czesc masy spoczynkowej Słonca tracona jest na promieniowanie w ciagu roku? Promien Słonca wynosi
1,4 � 109 m, a jego masa spoczynkowa 2,0 � 1030 kg.
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Dziwne zadanie.

Post autor: lepton »

\(\displaystyle{ \Phi=\sigma T^4}\) => \(\displaystyle{ \frac{E}{t4\pi r^2}=\sigma T^4}\) z tego wyliczasz ile energii E słońce wypromieniowuje w ciągu sekundy dla t=1s i r to promień Słońca, a potem mając tą energie ze wzoru \(\displaystyle{ E=mc^2}\) wyliczas równoważność masy dla tej energii, z czego masz ubytek masy. Jeśli chcesz wiedzieć ile to wyniesie w roku mnożysz wynik tyle ile sekund ma rok.
Mawet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 paź 2007, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 1 raz

Dziwne zadanie.

Post autor: Mawet »

Dzieki wielkie :]
ODPOWIEDZ