Kryształ
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Re: Kryształ
\(\displaystyle{ \frac{R_2}{R_1}= \frac{\sigma_1}{\sigma_2}=exp[\frac{E_g}{2k} \left( \frac{1}{T_2}-\frac{1}{T_1} \right) ] \approx 3,14 \rightarrow R_2 =3,14\cdot R_1 = 31,4\ k\Omega}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, o 23:09 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Kryształ
Korekta rozwiązania
\(\displaystyle{ \frac{R_{2}}{R_{1}} = \exp\left( \frac{E_{g}}{2k}\left(\frac{1}{T_{2}} - \frac{1}{T_{1}}\right) \right) }\)
Stąd
\(\displaystyle{ R_{2} = R_{1} \cdot \exp(W) \ \ (1) }\)
gdzie
\(\displaystyle{ W = \frac{E_{g}}{2k}\left(\frac{1}{T_{2}} - \frac{1}{T_{1}}\right)}\)
Podstawiamy dane liczbowe:
\(\displaystyle{ W = \frac{0,6(eV)}{2\cdot 8,62 \cdot 10^{-5} \left(\frac{eV}{K}\right)} \cdot \left(\frac{1}{353 (K)} - \frac{1}{293 (K)} \right) = -2 }\)
Na podstawie \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ R_{2} = 10 k\Omega \cdot \exp(-2) = 1,35 k\Omega. }\)
Wniosek
Ze wzrostem temperatury zwiększa liczba nośników ładunku (którymi mogą być albo elektrony, albo dziury) kryształu Galeny PbS, przenosząc je w tzw. pasmo przewodnictwa — dzięki temu łatwiej następuje przepływ prądu, co przejawia się mniejszym oporem.
\(\displaystyle{ \frac{R_{2}}{R_{1}} = \exp\left( \frac{E_{g}}{2k}\left(\frac{1}{T_{2}} - \frac{1}{T_{1}}\right) \right) }\)
Stąd
\(\displaystyle{ R_{2} = R_{1} \cdot \exp(W) \ \ (1) }\)
gdzie
\(\displaystyle{ W = \frac{E_{g}}{2k}\left(\frac{1}{T_{2}} - \frac{1}{T_{1}}\right)}\)
Podstawiamy dane liczbowe:
\(\displaystyle{ W = \frac{0,6(eV)}{2\cdot 8,62 \cdot 10^{-5} \left(\frac{eV}{K}\right)} \cdot \left(\frac{1}{353 (K)} - \frac{1}{293 (K)} \right) = -2 }\)
Na podstawie \(\displaystyle{ (1) }\)
\(\displaystyle{ R_{2} = 10 k\Omega \cdot \exp(-2) = 1,35 k\Omega. }\)
Wniosek
Ze wzrostem temperatury zwiększa liczba nośników ładunku (którymi mogą być albo elektrony, albo dziury) kryształu Galeny PbS, przenosząc je w tzw. pasmo przewodnictwa — dzięki temu łatwiej następuje przepływ prądu, co przejawia się mniejszym oporem.